Рестаурирани класици у Сали „Макавејев“

Југословенска кинотека обезбедила је за почетак јесење сезоне две нове, рестауриране верзије класика светске кинематографије „Медеја“ Пјера Паола Пазолинија и „Орфеј“ Жана Коктоа. У Сали „Макавејев“ завршен је велики летњи циклус „70 филмова за 70 година“ (од 1949. до 2019. године), којим је обележен јубилеј Кинотеке.

Редовни програм у новом здању почиње 16. септембра пројекцијом филма Медеја, снимљеног пре тачно пола века.

Контроверзни италијански редитељ и сценариста Пјер Паоло Пазолини дао је своје виђење античког мита о Медеји, који је овековечио Еурипид у истоименој трагедији.

Куриозитет је да је Пазолини за насловну ролу ангажовао оперску диву Марију Калас.

У ансамблу су били Масимо Ђироти, Лоран Терзије, Ђузепе Ђентиле и други познати глумци тог времена.

Уз узбудљив, суров, али и поетски сценарио о страсти, издаји и освети, критика је истицала раскошни визуелни аспект филма, за који је заслужан сниматељ Енио Гварнијери.

Грчким митом био је инспирисан и свестрани француски аутор Жан Кокто, чији се филм Орфеј (1950) приказује 17. септембра.

Ова фантазија, драма и романса прати песника који одлази у подземни свет у потрази за својом вољеном Еуридиком.

Прослављени редитељ и сценариста, песник и драматург, сликар и есејиста Жан Кокто дефинисао је рад на филму као кинематографску поезију.

Претходно је један од његових најуспешнијих позоришних комада био управо Орфеј (1927), модерна обрада мита која Орфеја и Еуридику представља као немирне савремене фигуре.

У филму је насловну улогу играо славни Жан Маре, а партнерка му је била Мари Деа.

 Обе рестауриране копије набављене су из Француске, у сарадњи с дистрибутерском кућом „Унзеро филм“.

Публика ће у Југословенској кинотеци имати јединствену прилику да ове класике види на великом платну у оригиналном сјају, са сликом и тоном као у време њихових премијера.

Пројекције филмова почињу у 20.00.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво