Глумци још једном заузели Нишку тврђаву

Ниш је постао град глумаца отварањем традиционалних 54. „Филмских сусрета“, на којима је Горица Поповић добила престижну награду „Павле Вуисић“. Фестивал је отворио филм „Делиријум тременс“, а до затварања 30. августа биће приказано 12 филмова у званичној конкуренцији и три гостујућа филма.

Уз ватромет и поклон глумаца нишкој публици, „Филмски сусрети отворени су традиционално предајом кључева града председници жирија.

„Вечерас осећам посебну врсту одговорности, пре свега, према вама, дивној нишкој публици јер ви сте прави чувари овог јединственог глумачког фестивала у нашој земљи. У нади да вас Горан, Тамара и ја нећемо изневерити, само ћу још рећи – колеге глумци, Тврђава је наша!“, рекла је председница жирија Нела Михаиловић и званично отворила фестивал.

Глумици Горици Поповић пред препуном Летњом позорницом у Нишкој тврђави уручена је награда „Павле Вуисић“, највише наше глумачко признање које додељује Удружење филмских глумаца Србије за изузетан допринос уметности глуме.

„Бескрајно се радујем овој награди, поготово што је додељују колеге, поготово што се додељује у Нишу пред вама и само да кажем да ја не стављам тачку, Хвала вам, Нишлије“, рекла је чувена српска уметница.

Фестивал је отворио филм Делиријум тременс Горана Марковића, у продукцији РТС-а, драма о судбини глумца, са Тихомиром Станићем у главној улози, и Горицом Поповић, Анитом Манчић, Драганом Петровићем. Овај филм у конкуренцији је за нашег кандидата за америчког Оскара, а свој биоскопски живот почиње одмах после овог фестивала.

„Имао сам среће да радим са Гораном Марковићем којем верујем, већ дуго ми радимо заједно, а и он мени верује. И онда ту човек може без стида да изврне душу и да без стида покаже све своје особине, не само врлине“, истакао је Тихомир Станић. 

Филмски сусрети затварају се 30. августа свечаном доделом награда међу којима су најзначајније Гран-при Наиса и Царица Теодора и Цар Константин за најбољу женску и најбољу мушку улогу. Разноврстан је и садржајан и пратећи програм пројекције, изложбе фотографија, промоције књига и свакодневни сусрети са глумцима.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво