РТС одаје почаст својим почецима, истовремено, окреће се будућности

Поводом 61. рођендана РТС-а, у част легендарног Миће Орловића, биће откривен његов споменик, отворен „РТС Kлуб“ у Хиландарској 2, наставља се са дигитализацијом архиве ПГП-а. Почеће интернет продаја, али и унапређење техничких капацитета студија 8 и 9, као и формирање интегрисане редакције Информативног програма.

Највеће благо ПГП-а је фонотека у којој је се налази више од 150 хиљада тонских материјала. Од познатих музичких наслова, песама за децу, музике из серија и филмова до говорних записа великана попут Десанке Максимовић и Душка Радовића.

Уочи 61. рођендана Телевизије, почиње њихова дигитализација.

„Први наслов који је ПГП објавио још пре 60 и нешто година је албум Звиждук у осам нашег прослављеног певача Ђорђа Маријановића и симболично смо кренули са дигитализацијом те траке“, каже директор ПГП-а Владимир Грајић.

Да би се Звиждук у осам чуо и у дигиталном формату, ПГП се припремао дуже од годину дана. У адаптираном простору изнад некадашње фабрике плоча сада је нова опрема, а тонски сниматељи су прошли додатне обуке.

„Имамо пет јединица, а на три ће се радити пребацивање са траке у дигитални формат. Тон се онда похрањује на дискове, а потом се звук обрађује и чисти од шумова“, истиче Грајић.

Каже да је највећи изазов оштећене и од стајања похабане траке довести у стање да могу нормално да се дигитализују.

У Студијима 8 и 9 на Кошутњаку је радна атмосфера. Инжењери РТС-а и техничари од јуна постављају нову опрему. Гледаоци „Слагалице“ и „Потере“ уживаће у квалитетнијој слици.

„Купили смо укупно 30 камериних ланаца од којих ће 14 бити инсталирано у ова два студија, с тим да се у Студију 8 налази осам камера, а у Студију 9, шест камера. Систем је пројектован тако да четири камере могу да се пребаце из другог студија“, објашњава руководилац системског инжењеринга РТС-а, Олга Кепић.

Инжењери су се потрудили да не буде само слика унапређена.

„Урадили смо и извесне измене у тону. Биће омогућена боља постпродукција тона из студија. Инсталирани су и нови сервери на којима може да се снима у високој резолуцији“, додаје Олга Кепић.

РТС покреће и своју онлајн продавницу. Издања ПГП-а, све што је у каталогу издаваштва РТС-а и сувенири наше куће, биће ускоро доступни гледаоцима, било где да су у свету.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
21° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи