„Шавови“ међу 46 најбољих европских филмова

Филм „Шавови“ Мирослава Терзића, који је после награда на Берлиналу и београдском Фесту приказан синоћ пред више од 5.000 људи на филмском фестивалу у Сарајеву, нашао се међу 46 филмова из 31 земље, који су предложени за номинације за награде Европске филмске академије.

Борд Академије и позвани експерти Ђордјио Госети (Италија), Катрин Колштед (Немачка), Паз Лазаро (Шпанија), Мери Назари (Русија), Едвинас Пукшта (Литванија) и Агате Валентин (Француска), уврстили су српски филм међу остварења великих стваралаца попут Педра Алмодовара, браће Дарден, Кена Лоуча, Денија Бојла, Јоргоса Лантимоса и других. 

У наредним седмицама, 3.600 чланова Академије гласаће за филмове и 9. новембра на Фестивалу европског филма у Севиљи, биће саопштене номинације, док је церемонија доделе награда заказана за 7. децембар у Берлину.

„Бити у 46 најбољих филмова у Европи већ је дивна ствар. Да сте ме у Берлину питали шта бих волео, рекао бих да бих волео да филм добро прође, да га публика воли и све што нам се десило и у Берлину и на другим фестивалима, једноставно не можете да очекујете“, рекао је Терзић.

У друштву Алмодовара и Тарантина

Терзић признаје да је синоћ имао трему када је изашао пред 5.000 људи у Љетном кину "raiffaisen" у Сарајеву.

„То ми се ретко дешава, али синоћ ми није било свеједно. Ушао сам четири-пет минута пре краја филма, јер ми је било стало да видим како публика дише, и када видите толики број људи, како врло пажљиво и помно гледа ваш филм, можете бити само срећни“, рекао је Терзић.

Током пола сата после пројекције, људи су прилазили члановима ауторске екипе, с једне стране срећни, а с друге потресени оним што су видели.

„Чини ми се да прича комуницира са публиком на један диван начин. Људи су нам прилазили, захваљивали, желели су да се сликају са Снежаном (Богдановић). Кад год сам имао филм овде, сарајевска публика га је одлично дочекала“, истакао је Терзић.

Каже да је Сарајево Филм Фестивал први велики фестивал коме је присуствовао. „Први пут када сам се појавио на фестивалу, имали смо пичинг на коме смо представили 15 минута Устаничке улице, одмах следеће године смо приказали филм и добили Срце Сарајева. Ја нисам фан фестивала, али у Сарајево обавезно дођем", рекао је Терзић.

Овога пута, његов филм је приказан у програму "Open Air" који обухвата и нова остварења Педра Алмодовара и Квентина Тарантина.

„Смејали смо се када смо видели да се наш филм приказује у друштву Алмодовара и Тарантина. Прво се питате да ли припадамо ту, а онда кажете, зашто да не“, рекао је Терзић.

Сматра да прича мајке која 18 година трага за својим дететом, за које су јој рекли да је умрло одмах по рођењу, у шта она никада није поверовала, никога не може да остави равнодушног.

„То је прича са којом свако може да се поистовети, прича о малом човеку који се бори против великог система, који је притом и невидљив. Пошто ми нисмо ексклузивни власници те приче и пошто се то дешавало и у другим земљама, онда видите да свако себе може да пронађе у овој причи, одакле год био, а и свако може схватити потребу и право на родитељство“, сматра Терзић.

О новим пројектима му је, каже, још рано да говори, али додаје да је можда најизгледније да ће тема његовог следећег филма бити вршњачко насиље.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 08. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара