Филмска фестивалска сезона се наставља

Добра сезона за српску кинематографију, допринела је успешности домаћих филмских фестивала. Да нема доброг филма без добре приче, још једном се показало на Фестивалу филмског сценарија у Врњачкој Бањи, који је добио своје лауреате.

Историјски спектакли, арт хаус филмови, акциони трилери, психолошке драме, комедије, филм за децу - реномираних аутора и нове генерације писаца, обележили су Фестивал.

 

Свих 14 приказаних остварења је добро комуницирало с публиком, које је било и по хладном времену и на касним вечерњим пројекцијама.

Биљана Максић, Ђорђе Милосављевић и Милан Никодијевић, одлучили су да прву награду за сценарио доделе Ани Марији Роси и Маји Тодоровић за Ајвар, другу награду Милошу Аврамовићу и Петру Михајловићу за Јужни ветар и трећу награду Горану Марковићу за Делиријум тременс.

Жири новинара и филмских критичара одлучио је да је сценарио за филм Ајвар, најбољи.

Маја Тодоровић је задовољна признањем јер је Ајвар филм иза кога стоји, што је сценарио доследан њиховај идеји коју су имале од почетка.

„Оно што сте приметили и што је тачно, жена је све више. Жене су добре у свом послу и коначно смо дошли у ситуацију да не морамо да објашњавамо зашто је жена на филму у тој позицији, сматра Ана Марија Роси.

Петар Михајловић је већ имао прилику да добије признања за свој рад, а и публика је одлично прихватила Јужни ветар, међутим, ово признање му импонује јер је ово једини релевантни фестивал за минијатрурни свет сценариста унутар целокупне кинематографије.

Специјално признање Фестивала припало је филму Краљ Петар Први за сценарио Милована Витезовића, Петра Ристовског и Владимира Ћосића.

„Римски златник“ за изузетан допринос, уручен је глумцу Лазару Ристовском.

На Фестивалу је изнет и предлог жирија да се установи награда „Гордан Михић“ за најбољи сценарио који третира савремене теме и социјалну проблематику, али и размишљање о будућности Фестивала.

 „Надам се да ћемо већ следеће године имати сусрете глумаца, продуцената, редитеља и сценариста у много већем обиму него ове године. Тематске разговоре у којима ће учестововати публика, у складу са неком традицијом која је установљена крајем осамдесетих“, очекује Дане Станојчич, један од организатора Фестивала филмског сценарија.

После Врњачке Бање, филмаџије се селе у Ниш, на „Филмске сусрете“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
24° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи