Срце Сарајева Павликовском и Ињаритуу за почетак 25. фестивала у Сарајеву

Премијером филма „Син“ босанскохерцеговачке редитељке Инес Тановић и уручењем Почасног срца Сарајева признатим редитељима Павелу Павликовском и Алехандру Гонсалесу Ињаритуу, почео је 25. филмски фестивал у Сарајеву на којем ће до 23. августа бити приказано 270 филмова у 18 програма из 56 земаља.

Славни мексички редитељ, оскаровац, Ињариту примајући Почасно срце Сарајева из руку директора СФФ Мирсада Пуриватре, рекао да је почаствован и да му се испунио сан да дође у Сарајево и то признање подели са својом породицом, драгим пријатељем Павелом Павликовским, али и другима попут Даниса Тановића.

„Када остарите, почнете више да бринете о раду свог срца, а ја сам јуче напунио 56 година и добио сам најбољи поклон, ново срце“, истакао је Ињариту.

Редитељ је открио да је свега два сата у Сарајеву и да је прошетао улицама, видео људе на прозорима, балконима, који су заиста део овог фестивала, што није случај са другим фестивалима на којима је био, где увек постоји дистанца.

Приметио је и да се консантно понављају грешке и да живимо у свету у којем је све могуће.

„Оно што волим код филмских фестивала јесте што су они акт љубави, али и отпора диктатури или фашизму, као простор различитости, разумевања. Мислим да у свету у коме живимо фестивали су мехури реалности у којима би сви волели да живе, где прихватамо друге чак и када се са њима не слажемо“, образложио је Ињариту.

Павел Павликовски се присетио да је 1981. погледао филм Сјећаш ли се Доли Бел (Емира Кустурице) у који се „потпуно заљубио“ и доживео га као љубавно писмо Сарајеву.

„Желео сам да снимам филмове, али и да посетим Сарајево, што сам више пута учинио током претходних деценија. Видео сам га у различитим фазама, током рата, након рата и увек ме испуњавало снажним емоцијама. То је град пун парадокса, али снажног срца које је снажније од сваке идеологије, национализма. То је моћно срце и овај фестивал је израз тога“, рекао је Павликовски, чији је филм Хладни рат отворио прошлогодишње издање сарајевског фестивала.

Оснивач и директор филмског фестивала у Сарајеву Мирсад Пуриватра је истакао да славе мали, али значајан јубилеј, 25 година фестивала и 25 година од завршетка рата.

„Пре 25 година смо били врло емотивни и ентузијастични и желели смо да поново вратимо светлост граду како је било пре рата. Много година касније федстивал је постао, надам се, значајан за све филмске професионалце југоисточне Европе“, рекао је Пуриватра и рекао да је задовољан што Почасно срце Сарајева уручују двојици аутора који су потпуно посвећени очувању есенције филма у његовој лепоти и магији.

У конкуренцији за награде Срце Сарајева су 53 филма, распоређена у четири такмичарске селекције – играни, документарни, кратки и студентски филм, а програм је представила селекторка Елма Татарагић.

Пре церемоније отварања у Народном позоришту, гости фестивала су прошетали црвеним тепихом, где их је дочекао велики број грађана и медија.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
14° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво