Мали Холивуд, филмско село Баранда

Светска асоцијација менаџера локација објавила је номинације за најбоље локације за снимање филмова,ТВ серија и реклама, а први пут на листи се нашла и Србија, са својим занимљивим локацијама.

Филмски потенцијали наших градова и села последњих година постали су препознатљиви по филмском селу Баранда у коме су снимане наше најбоље серије.

Мештани су задовољни, јер им је драго што је захваљујући снимљеним серијама и филмовима за њихово село чуо читав свет, али и што имају и користи од филмске индустрије.

Од свега велику корист већ има и локална самоуправа, јер захваљујући филмском селу почеле су да пристижу и прве групе туриста из иностранства које желе да виде где се снимају познати филмови и серије.

„Очекујем да ће продуцентске куће и Баранду препознати као озбињан филмски студио након мапирања Београда и околине на светској карти дестинација, где се снимају рекламе и филмови“, рекао је Зоран Тасић, председник општине Опово.

Баранда има дугу филмску традицију, јер су се овде још пре 50 година снимали легендарни филмови.

„Била је то Тврђава самоград, Сулејман величанствени и Римске девице, а после је сниман и Хемингвеј и било је доста наших дедова који су учествовали у тим филмовима и традиција постоји и можда вратимо то време када су Баранду звали ‘мали Холивуд' и ко зна можда једног дана постане и мало већи Холивуд“, рекао је продуцент Горан Бјелогрлић.

И Ниш има своје адуте који могу привући иностране продуценте познатих филмских кућа.

„Имамо доста занимљивих локалитета и у непосредној близини Ниша и својевремено су рађени и неки сајтови са локацијама у читавој југоисточној Србији, где су између осталог налазе и неке локације у близини града од Каменичког виса, преко Сићевачке клисуре. Ту је било планирано снимање филма Помахнитали воз, још док је Акира Куросава радио на том филму“, истиче Срђан Савић, директор Нишког културног центра.

И многи други градови се надају да ће баш њихова архитектура привући светске филмаџије да дођу и да у својим новим филмовима, серијама или реклами овековече неку улицу или грађевину по којој ће постати препознатљиви, а касније и привлачни туристима који ће желети и да их посете.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
23° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара