Жан-Шарл И – добитник награде "Underground spirit"

Француски уметник Жан-Шарл И је на Летњој позорници примио награду "Underground spirit" коју Фестивал европског филма Палић додељује за изузетан рад на пољу независног филма, као и за јединствен приступ филмском језику и аутентичну ауторску поетику изграђену ван главних токова индустрије.

Награду је синоћ лауреату уручио селектор програма „Млади дух Европе“ и „Паралеле и судари“ Нил Јанг који је истакао да је, чим је добио то задужење, рекао себи да мора да доведе Жан-Шарла Иа, те му се овога пута, додао је, жеља испунила. 

„Он је један од најбитнијих и најпознатијих европских аутора, јер је успео у ономе што многи покушавају, али не успевају. Комбинује социјални реализам Кена Лоуча са жанром трилера Мајкла Мана што је јединствена комбинација“, рекао је Јанг.

Жан-Шарл И је истакао да је веома дирнут због награде и захвалио фестивалу и Јангу на лепим речима.

„Поносан сам што примам ову награду из неколико разлога. Прво је што сам ушао у уметничку школу са наивним и мало луцкастим пројектом и жељом да се бавим андерграунд филмовима. Дивио сам се многим уметницима који су се бавили таквим филмовима и за мене је велика част што сад примам награду која има исто име“, рекао је гост из Француске.

Рекао је и да је свој први филм снимио у Србији пре 20 година и то близу Новог Сада.

„И један мој даљи рођак је рођен у Србији и осећам да сам са овом наградом нешто заокружио у свом животу и на томе вам захваљујем“, рекао је Жан-Шарл И.

Француски сценариста и редитељ постао је звезда у Француској након што је за дугометражни филм Гризи своје кости, освојио престижну награду "Prix Jean Vigo", која се сваке године додељује француским редитељима за независни дух и стилску оригиналност у раду у категорији играног и кратког филма.

Добитнику награде посвећен је омаж програм у биоскопу „Абазија“ где се приказују четири филма Гризи своје кости, Вожња господња, Приче из Тихуане и Топо и вера.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
26° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи