„Паралеле и судари“ – на Палићу отворена такмичарска селекција

Обраћањем програмског директора Фестивала европског филма на Палићу, Мирослава Могоровића и селектора Нила Јанга, у биоскопу „Абазија“ започело је приказивање филмова из селекције „Паралеле и судари“.

Пројекцијом пољског филма Клер, Војћека Смаровског, отворена је Такмичарска селекција филмова на Палићу. Истог дана почело је и приказивање наслова из преосталих десет програмских целина на више локација на Палићу и у Суботици.

Програмски директор Фестивала је присутнима пожелео добродошлицу и истакао задовољство што се реконструкцијом биоскопа „Абазија“ пружила прилика да се све филмске селекције одвијају на Палићу.

„На овоме смо радили претходних година и надамо се да ћете уживати у свим пројекцијама које се буду одржавале овде, али и на свим другим локацијама фестивала“, навео је Могоровић.

Селектор, Нил Јанг, сматра да и овогодишњи избор филмова представља скуп најбољих остварења источноевропске кинематографије.

 

„Ове године смо, као и претходних, прикупили најбоље наслове из Источне Европе, укључујући игране филмове, документарце, анимиране и краткометражне филмове, са циљем да прикажемо панораму европске кинематографије из овог дела Европе. Надамо се да ћете се у наредним данима отиснути са нама у путовање кроз овај део света“, позвао је селектор.

Јанг је додао да филм Клер представља остварење најбољег пољског филмског редитеља који константно пуни биоскопске благајне, и који у Пољској очекивано представља хит јер се ради о филму који прати контроверзе унутар Католичке цркве, па је као такав изазвао доста полемика међу публиком.

У недељу је документарцем Зелена лаж, Вернера Бута, отворена и селекција „Еко докс“, док је у оквиру програма „Великани европске кинематографије“ одржана пројекција филма Јуче, Денија Бојла.

Програмску целину „Нови европски документарни филм“ обележило је француско остварење Варда од Ањес, а у склопу Главног програма приказани су филмови Јадници, Лађа Лиа и Нећу да будем лузерка, Урше Менарт која је и гошћа Фестивала.

Трећи дан фестива обогатиће изложба „Лица Мире Бањац“, аутора Зорана Максимовића, која ће бити отворена поподне на Отвореном универзитету у Суботици поводом шездесетогодишњице њеног уметничког рада, а у организацији Позоришног музеја Војводине.

Позната глумица је истакла да јој веома значи што ће и млађа публика имати прилику да се упозна са њеним радом.

„Многи млади људи и новија публика немају појма кроз шта сам све прошла, а 'Лица Мире Бањац' су управо један такав пасош – да људи сагледају континуитет онога што сам ја урадила", сматра Мира Бањац.

Изложба, према њеним речима, представља њена лица са снимања или из позоришта, ништа приватно, и као таква има доста велики значај за њу.

Вечерашњи програм почеће доделом награде „Андерграунд спирит“ француском редитељу Жану Шарлу Хјуу, која се додељује за дугогодишњи рад на независном филму и јединствену поетику насталу ван окриља филмске индустрије и водећих кинематографских токова.

Публика ће моћи да погледа филмове Олег, Јуриса Курсиетиса и Љубав на мрежама, Сафиа Небоуа у Главном такмичарском програму, Заборављена планина, Ардит Садикуа и Брусхалтер, Вајта Хелмера у склопу селекције „Паралеле и судари“. Небо, земља и човек, Каролине Ројкер, из документарног избора „Еко докс“, По Божјој вољи, Франсоа Озона из одабира „Великани европске кинематографије“, као и филм Без ударца, Алекс Поукина, који се налази међу насловима „Новог европског документарног филма“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво