Гордан Матић нови директор Филмског центра Србије

На последњој седници Влада Републике Србије и формално је усвојила оставку Бобана Јевтића и на место директора Филмског центра Србије поставила Гордана Матића.

Гордан Матић рођен је 1971. године у Крагујевцу где је завршио основну и средњу школу, а у Београду Факултет за културу и медије. Постдипломске студује је завршио на Универзитету уметности у Београду и при Унесковом програму Универзитета „Лумиер 2“ у Лиону – мастер менаџмент у култури и медијима.

Матић је режирао неколико позоришних представа, телевизијских и кратких филмова, а редитељ је и популарног и хваљеног дугометражног документарно-играног филма Жућко - Прича о Радивоју Кораћу, као и десет епизода прве сезоне документарно-игране серије Српски средњевековни јунаци, емитованих на програму Радио телевизије Србије (РТС).

Осим тога, у периоду 2016 - 2018. Матић је био селектор ШИФФ-а (Шумадијског интернационалног филмског фестивала) у Крагујевцу, а оснивач је и предавач филмске радионице ФРКА. Гордан Матић је, уз то, и члан Извршног одбора за културу и медије ФИЦТС у Милану, под покровитељевством МОК, те члан ЕФФЕ, Европске асоцијације филмских фестивала.

Да подсетимо, током мандата Бобана Јевтића Србија је приступила паневропском програму „МЕДИА креативна Европа“, постала једина држава-чланица ЕФАД-а (Европске асцијације филмских агенција) изван Европске уније.

Успостављена је редовна динамика конкурса Филмског центра Србије – број конкурса ФЦС-а је са шест порастао на 27 годишње, уведен је и успешно се примењује систем пореслих олакшица и подстицаја за иностране продукције које снимају у нашој земљи, а приметан је и крупан напредак на пољима стваралаштва и продукције из домена документарног филма и мањинских копродукције, те се на конкурсе Филмског центра Србије сада пријављују и бројна референтна и поштована редитељска имена из врха европског филма данашњице.

број коментара 0 Пошаљи коментар