Љубитељи филма ће на Палићу уживати у више од 130 филмских остварења

На Палићу је пројекцијом филма Педра Алмодовара „Слава и бол“ отворен Фестивал европског филма. На церемонији отварања уручене су и награде „Александар Лифка“, за допринос европској кинематографији, редитељу Рајку Грлићу и сценографу Миљену Кљаковићу Креки.

Чинило се да се цела Суботица сјатила на свечано отварање 26. Фестивала европског филма на Палићу. Добитна комбинација – нови филм Педра Алмодовара и легенде српског, југословенског и европског филма.На сцени двојица добитника награда за животно дело, један изузетан писац и један директор Фестивала.

„Имао сам неизмерну срећу у животу да сам посао и игру спојио у једно. Ја сам се цијели живот успио играти. Некад успјешније, некад мање успјешно, али, пратило ме неко велико весеље. Радио сам то из весеља. И ја још увек имам довољну количину тог весеља. Не знам једино да ли имам довољно снаге да се с тим весељем даље играм“, истиче један од лауреата, југословенски и хрватски редитељ, Рајко Грлић.

Европски признат сценограф, Миљен Кљаковић Крека се захвалио свима који су одлучивали о овој награди и свима који су препознали њихов велики труд и велики рад. Поред тога, нагласио је да је после 26 година постојања Фестивала на Палићу, било и време да један филмски сценограф добије ово признање.

„Седели смо у једном друштву, већем, којим је председавала Мира Бањац. Причали смо и сећали се неких других времена, и тачно је да се филм некада радио друкчије. Радило се са више ентузијазма јер пара је увек недостајало, о чему могу да сведочим од почетка седамдесетих година, а исто тврде и они који су раније радили. Никада пара није било довољно, али је било довољно љубави, ентузијазма и жеље да се направи добар филм“, сматра академик Душан Ковачевић, председник Савета Фестивала.

Палић чека нове госте који ће до 26. јула моћи да уживају у богатом филмском програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
18° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара