Палићки фестивал упалио пројекторе

Један од најатрактивнијих биоскопа на отвореном је Летња позорница на Палићу, која је вечерас отворила капију за публику 26. Фестивала европског филма. У оквиру различитих програма, до 26. јула биће приказано више од 130 филмова из свих крајева Европе.

На палићко биоскопско платно стижу Педро Алмодовар и Антонио Бандерас, како би зачинили прво вече популарног филмског фестивала. Пре филма, овдашње звезде са изузетном међународном репутацијом добиће награду „Александар Лифка“ за животно дело: сценограф Миљен Кљаковић Крека и редитељ Рајко Грлић.

„Свако од њих на свој начин задужио је и нашу и европску кинематографију. Мени је занимљиво то да њих двојица никада нису сарађивали. Волео бих да се после овог догађаја можда деси да дође до сарадње између Рајка и Креке Кљаковића“, каже Радослав Зеленовић, директор фестивала.

Ангажовани филмови аутора свих генерација, обележиће чак 15 различитих селекција и програмских целина.

„Ове године смо направили мали заокрет у оквиру главног такмичарског програма и направили селекцију која је врло комуникативна с публиком. Убацили смо неколико филмова истинских великана европске кинематографије и искомбиновали то с неким новим снагама које долазе. Квалитет програма ове године је дефинитивно одскочио у односу на претходне године и тиме смо подигли квалитет не само такмичарског главног већ и другог програма Паралеле и судари“, наводи Мирослав Могоровић, програмски директор фестивала.

Иако овај биоскоп под отвореним небом, без обзира на извесну неудобност, нема конкуренцију, посетиоци фестивала се не одричу ни пројекција у Суботици.

А када говоримо о публици, европски аутори могу да буду мирни јер суботичка публика годинама потврђује да воли и цени најбоље од филма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 04. мај 2024.
19° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво