Џејмс Бонд – од мачо мушкарца до тамнопуте жене

Уместо црног одела и ципела нови Џејмс Бонд ускаче у штикле. Ових дана у Италији и Великој Британији снима се 25. филм о Џејмсу Бонду који одлази у пензију. Kако најављују продуценти, Бонд жена сада преузима улогу тајног агента 007. Kако је за 57 година промењен лик најпознатијег шпијуна од мачо-мушкарца до тамнопуте жене?

После Шона Kонерија, Роџера Мура и Пирса Броснана, као Џејмс Бонд би могла да се представи и једна жена. Лашана Линч, како јављају британски медији, биће прва глумица у улози најпознатијег тајног агента.

„Да је то питање постављено пре неких 20 година онда би то било веће изненађење. Међутим, сада је тај диктат маркетинга односно тај диктат бокс офиса наметнуо то да садржаји морају да имају прихватљивост за све групације. Тако да би ова нова промена била само једна тачка, један преокрет у том низу промена кроз који је пролазио Џејмс Бонд“, наводи сценариста и редитељ Саша Радојевић.

За безмало шест деценија често је мењан лик најпознатијег филмског шпијуна и његових непријатеља. То је да агент 007 суперхерој и оличење мушкости није се доводило у питање.

„Једног момента је Џејмс Бонд постао јасан противник Совјетског Савеза, а онда је поново источни свет постао нека врста опасности за Велику Британију и све то што представља Џејмс Бонд. Други аспект је оно што поједини критичари воле да наглашавају, а то је тај психо-аналитички моменат и тај његов однос према женама, он је само једном био ожењен у целом том серијалу који има више од 20 наставака“, набраја занимљивости Радојевић.

У 24 филма најпознатијег шпијуна играло је тек шест глумаца, а и његов лик су углавном креирали мушкарци. Историчарка Ивана Пантелић, која се бави правима жена, наводи да су за све ове године само две жене биле сценаристкиње Џејмса Бонда.

„Ако посматрамо из тих неких идеалних модела нећемо доћи нигде, али ако посматрамо из стања у пракси то је холивудска продукција, то је у потпуности индустрија, тржиште, отворено либералистичко тржиште, капиталистичко. Не можемо говорити ни о каквим хуманим мотивима ни о неким еманципаторским помацима и жељи за просветитељством. То је просто процена тржишта. Ако је то информација коју добијамо да ће 007 бити жена и ако је тржиште спремно да прихвати жену као агенткињу онда је то охрабрујуће“, указује Ивана Пантелић.

И доказ да филмска индустрија из различитих разлога почиње да се бави питањима расе и полова. И све то у најпознатијем фимском серијалу – Бондологији.

И после 57 година приказивања Џејмс Бонд и даље има обожаваоце широм света и и даље зарађује. Популарне марке шампањца, пива, сатова и аутомобила дају десетине милиона долара како би се њихови брендови на само неколико секунди појавили у филму о Џејмсу Бонду.

Последњи фим са Данијелом Kрејгом у главној улози зарадио је више од милијарду долара. Тако се продуценти надају да би и ново остварење са женом у главној улози досегло исту популарност и наравно зараду.

Број коментара 12

Пошаљи коментар
Види још

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво