Документарац о Чернобиљу у „Белдокс читаоници“

У Читаоници Фонда уметности у Библиотеци града Београда, у оквиру „Белдокс читаонице“ и пројекта AVA VoD, 18. јула биће приказан документарни филм „Руски детлић“, америчког редитеља Чада Грасије, који открива бизарне и јавности до сада непознате податке у вези са догађајима који су проузроковали чернобиљску нуклеарну експлозију 1986. године.

После пројекције документарног филма Руски детлић, о овој и другим нуклеарним катастрофама у популарним медијима, разговараће др Милан Томашевић из Етнографског института САНУ, др Марко Пишев са Филозофског факултета и Игор Станојевић, селектор „Белдокса“.

У средишту филмске приче је Федор Александрович који је са четири године био изложен отровним последицама чернобиљске нуклеарне експлозије и натеран да напусти дом.

Сада има 33 године, живи као уметник у Украјини, с радиоактивним стронцијумом у костима и јединственом опсесијом том катастрофом која је променила свет.

Жели да сазна зашто се у ствари десила та катастрофа, да ли постоји нешто више око целе те приче, нешто што Совјетска влада није дозвољавала да доспе у јавност и како је то повезано са огромном, мистериозном пирамидом од челика која труне две миље од места катастрофе.

У овом документарном трилеру завере Александрович се враћа у градове духова у радиоактивној зони, не би ли покушао да нађе одговоре, и не би ли успео да одлучи да ли да ризикује сопствени живот тако што ће их објавити, усред растуће опасности украјинске револуције и рата.

„Белдокс читаоница“ се од октобра 2018. године организује у сарадњи са Библиотеком града Београда и Народном библиотеком Србије и представља селекцију најбољих светских документараца, уз пратеће разговоре са релевантним саговорницима из света уметности и јавног живота.

Програм се одржава у контексту промоције иновативног европског пројекта AVA VoD, у коме „Белдокс“ учествује са 26 партнера из девет европских земаља са циљем да се европски филмови учине доступним корисницима библиотека у разним европским земљама.

Захваљујући AVA VoD, првој VoD платформи у српском библиотекарству, чланови две библиотеке у Србији имају прилику да бесплатно гледају филмове са „Белдокс“ фестивала током целе године и то са било ког уређаја и у мултимедијалним одељцима библиотека.

AVA VoD база филмова ускоро ће бити ажурирана најновијим документарцима са овогодишњег Фестивала „Белдокс“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво