Завршен Међународни филмски фестивал у Карловим Варима

На 54. Међународном филмском фестивалу у Карловим Варима ове године је присуствовало више од 300 филмских стваралаца. Представљена су 182 играна филма из целог света, у више селекција. У главном такмичарском програму ове године је било 12 филмских остварења.

Филмску смотру у Карловим Варима отворила је америчка глумица, оскаровка, Џулијен Мур. Представила је свој нови филм, После венчања, који је режирао њен супруг, Барт Фројндлих.

Радња се одвија на релацији Калкута - Њујорк, а говори о упознавању управнице једног сиротишта из Индије и Терезе, медијског могула у Америци. Филм је заснован на истоименом данском остварењу из 2006.године.

„Велики сам љубитељ филмских фестивала. За мене су они прилика за учешће у глобалној филмској заједници, да неко призна ваш рад као дела те заједнице, и то на месту где се приказује много филмова. То је за мене истинска част, нагласила је позната глумица.

„Са Џулијен сам разговарао као са партнером. Причали смо о хуманости у том филму. Она веома поштује дијалог. У нашој кухињи смо прелазили текст сценарија, анализирали најбоље начине да се реализује. Имали смо сјајну сарадњу, каже филмски редитељ Барт Фројндлих.

За глумца Била Крудупа ово је била трећа прилика да ради са Џулијен Мур. Мисли да су им се животи и каријере на неки начин заједно развијали. Изузетно је срећан што је био у прилици да сарађује са њом и редитељем Фројндлихом.

Џулијан Мур је на фестивалу у Чешкој добила „Кристални глобус“ за изузетан уметнички допринос светском филму, из руку председника Фестивала, Јиржија Бартошке.

„Ова награда је за мене велика част. Ценим то и почаствована сам што сам на фестивалу у Карловим Варима“, изразила је своју захвалност позната глумица.

На фестивал у Карлове Вари, после две године, је поново дошао и амерички глумац Кејси Афлек. Представио је филм Светло мог живота, за који је написао сценарио, продуцирао га и тумачи главну улогу.

„Морам да признам да волим фестивалски тим овде у Чешкој. Због тога сам желео да свој нови филм представим овде. Данас је тешко правити мале филмове, потребно вам је много времена да их реализујете. Дивна је прилика што публика може у овом сјајном биоскопу да ужива у филму“, истакао је Афлек.

У Карловим Варима је премијерно представљен и филм Бели, документарац посвећен славном чешком редитељу Милошу Форману, у режији Хелене Трестикове и Јакуба Хејне.

Победник Главног такмичарског програма Фестивала у Карловим Варима је бугарско-грчки филм Отац. Бугарском редитељском дуу Кристини Гозевој и Петру Валцханову, који су познати и по филмовима Лекција и Слава, додељен је „Кристални глобус“, највише признање Међународног филмског фестивала у Карловим Варима. 

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво