Спремите се, почиње Филмски фестивал у Сопоту

Организатори „Софеста“ спремили су за домаће филмофиле 18 наслова. Од 2. до 6. јула, у Сопоту ће се, под слоганом „По јутру се дан познаје“, одржати 48. издање филмског фестивала током којег ће редитељу Младомиру Пуриши Ђорђевићу бити указана посебна част и додељена Награда за допринос филмској уметности.

Традиционалним дефилеом глумаца, те пројекцијом филма Шавови Мирослава Терзића у Сопоту ће сутра почети 48. „Софест“.

Биће организована специјална пројекција филма Пурише Ђорђевића Јутро, којим је, према речима уметничког директора „Софеста“ Александра Аврамовића, „ондашња југословенска кинематографија направила први велики корак у свет“.

У галерији Центра за културу Сопота биће постављена изложба плаката његових филмова и фотографија Бранка Белића, а на истом месту ће 5. јула бити организован панел на коме ће о стваралаштву Пурише Ђорђевића говорити филмски зналци Срђан Вучинић, Радослав Зеленовић, Дејан Дабић и Јован Марковић.

Поред отварања изложбе По јутру се дан познаје и уручења награде Ђорђевићу, првог дана фестивала биће традиционални дефиле филмских екипа и гостију у фијакерима, затим наступи Биг бенда РТС-а, групе „Кал“, КУД-а „Космај“ и Јелене Томашевић.

До 6. јула биће приказани филмови који се, према речима Аврамовића, одликују, тематским и жанровским богатством, креативном разноликошћу и међу ауторима и у глумачким креацијама.

У жирију ће бити филмски посленик Радослав Зеленовић, глумица Јована Гавриловић и филмски критичар Дејан Дабић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи