Овогодишњи Софест у знаку Пурише Ђорђевића

Секретар за културу града Београда Иван Карл каже да ће овогодишњи Филмски фестивал у Сопоту (Софест) бити у знаку редитеља Пурише Ђорђевића. Каерл сматра да би главни национални фестивал филма требало да буду нишки „Филмски сусрети“.

Филмски фестивал у Сопоту (Софест) који се одржава од 2. до 6. јула један је од фестивала под покровитељством града Београда.

Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, секретар за културу града Београда Иван Карл наводи да ће се на Софесту приказати домаћа филмска остварења из протеклих годину дана.

Како је нагласио, овогдишње издање Софеста биће у знаку редитеља Пурише Ђорђевића.

„Слоган фествала је 'По јутру се дан познаје', а знамо да је 'Јутро' један од Ђорђевићевих најпознатијих филмова", каже Карл.

Према речима Карла, Софест попуњава празнину у чињеници да Србија нема национални филмски фестивал, што је, како каже, донекле радио и Фест.

Карл сматра да време да Србија добије свој национални фестивал.

Наводи да је било неких покушаја у протеклих двадест година и подсећа да је током СФРЈ то био фестивал у Пули, док је у Савезној Републици Југославији национални фестивал представљао Херцег Нови.

„У Србији се прво покушало са Новим Садом, а Фест је неко време био 'вршилац дужности' националног филмског фестивала, а потом и фестивал у Сопоту.

Сматра да би нишки фестивал могао да постане главна приредба српског филма истичући да тај град има ауто-пут и аеродром, нове хотеле, летњу позорницу на Тврђави као битне предуслове.

Указује и на одану публику која у великом број посећује „Филмске сусрете".

Чак и филм који се приказивао у биоскопима привуче четири, пет хиљада гледалаца, напомиње Карл који то сматра пресудним фактором.

број коментара 0 Пошаљи коментар