Миљену Кљаковићу Креки награда „Александар Лифка“

Сценограф Миљен Кљаковић Крека овогодишњи је добитник награде „Александар Лифка“ за изузетан допринос европској кинематографији коју додељује Фестивал европског филма Палић, саопштио је директор фестивала Радослав Зеленовић.

Зеленовић је на данашњој конференцији за новинаре у Комбанк дворани у Београду истакао да је Кљаковић један од најзначајнијих сценографа у европској кинематографији који је интернационалну славу стекао са остварењем Деликатесна радња за које је добио француску награду Цезар.

Велики траг у југословенској и српској кинематографији оставио је сценографијама за филмове Специјално васпитање, Мирис пољског цвећа, Сок од шљива, Дом за вешање, Андреграунд, Варљиво лето '68...

На 26. Фестивалу европског филма Палић, од 20. до 26. јула, према речима програмског директора Мирослава Могоровића, биће приказано више од 130 филмова у 15 селекција, при чему су ове године уведене две нове - „Великани европске кинематографије“ и „Нови европски документарни филм“.

Фестивал ће отворити нови филм Педра Алмодовара Бол и слава, а затворити Млади Ахмед браће Дарден, оба приказана премијерно у Кану и награђена – први за најбољу мушку улогу (Антонио Бандерас), други за режију.

У Главном такмичарском програму биће приказано 10 филмова, исто толико и у другом такмичарском програму „Паралеле и судари“, а детаљан програм и име иностраног лауреата награде „Александар Лифка“ биће саопштени недељу дана пре почетка фестивала.

Поред поменутих селекција, фестивал ће и ове године обухватити „Млади дух Европе“, „Нови мађарски филм“, грчка кинематографија биће у фокусу, а ту је и омаж добитницима награде „Александар Лифка“ и "Underground Spirit", "Eco dox", избор из филмова Фестивала „Жигмонд Вилмош“ у Сегедину, "Short matters" са кратким филмовима.

Предфестивалски програм 7. јула отвара селекција „Најбоље од Европе“ са филмовима који су обележили претходну годину, пет европских класика биће приказано у оквиру селекције „Класици на Тргу“ од 13. до 17. јула на Тргу Слободе у Суботици, док је „Омаж Александар Лифка“ најављен за период од 14. до 18. јула.

Извршни продуцент фестивала Илија Татић рекао је да је ове године буџет фестивала на нивоу прошлогодишњег и износи 25,5 милиона динара.

Нагласивши да је Палићки фестивал место сусрета филмских уметника и публике без лажног сјаја и гламура, најавио је богат претаћи програм.

У оквиру пројекта FILMY биће организован завршни мастерклас за 20 полазника филмске школе из Сегедина и Суботице, који ће водити професори Марк Чепмен (Велика Британија) и Саболч Толнаи (Србија).

Биће организована „Радионица филмске критике“ за 10 полазника из шест европских земаља, а водиће је шпански филмски критичар Виктор Пас Морандеира, као и „Критични камп“ намењен средњошколцима заинтересованим да кроз филм развијају критичку мисао.

ФЕФ Палић биће и место окупљања младих студената филма и аудиовизуелних уметности из Србије и Кине, те ће тако 12 студената Шангајске филмске академије и Академије уметности из Новог Сада имати прилику да током четири дана упореде и размене теоријски и практичан приступ филму кроз рад са професорима и редитељима Хаолун Шуом и Силардом Анталом.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво