Доделом Златних клипова завршен трећи филмски фестивал „Равно село“

Проглашењем победника свечано затворен трећи филмски фестивал „Равно Село“. Златни клип за најбољег редитеља-дебитанта по избору стручног жирија освојио је црногосрки редитељ Андро Мартиновић за филм „Између дана и ноћи“, док је најбољи филм по избору публике италијанско остварење „Човек који је купио Месец“, редитеља Паола Зуке.

Златни клип Мартиновићу је уручила председница жирија Маријана Јанковић, а уз то добио је и новчану награду од 1.500 евра.

„Кроз форму омнибуса Мартиновић је на визуелно узбудљив начин испричао веома емотивну и снажну причу о три генерације очева и синова и њиховим животима и смрти. Пратећи јунаке у три преломна периода за историју овог дела света, филм преиспитује одлуке очева и синова које се неминовно рефлектују не само на њихове животе већ и на шири друштвени контекст који је заправо системом спојених судова повезан са самим актерима“, навео је жири фестивала.

Редитељ Паоло Зука са остварењем Човек који је купио Месец освојио је Златни клип за најбољи филм по избору публике, уз новчану награду у износу од 1.000 евра.

„Урнебесна комедија о сардинијском рибару који је обећао месец жени коју воли и о френетично смешној потрази за њим, освојила је срца публике Равног Села где је филм премијерно приказан на територији Србије, а од јесени ће бити у дистрибуцији и у српским биоскопима“, истакла је председница жирија публике Маја Мараш.

Плакету Први метар за најбољи краткометражни омладински филм добило је остварење Праскозорје, редитеља Андрије Мугоша са Академије умјетности Цетиње уз новчану награду од 500 евра.

Специјално признање жирија освојио је краткометражни омладински филм Залазак, редитељке Душанке Беладе са Акедемије уметности из Новог Сада.

„Визуелно и монтажно прецизан филм на вешт начин приказује контраст прелепих предела Црне Горе и безнађа које у њему виде нове генерације. Храбра тема која у срж поставља питање слободе. Са друге стране, Душанка Белада је у свега седам минута сместила на врло зрео испричан начин, причу о љубави, поверењу и круговима истог“, рекао је Александар Протић који је у име стручног жирија уручио награде.

Проглашен је и победник филмске радионице у сарадњи са ревијом „Филмић“, чији је ментор била Лора Ђуровић – филм Сергеј кружи Равним Селом који су направили Стефан Асентић, Лука Ђуричин и Јована Девић уз помоћ осмогодишње глумице Милице Башић.

Оснивач фестивала Лазар Ристовски поздавио је публику и захвалио се целом Равном Селу и тиму фестивала и изјавио: „Пројекат новог Дома културе је готов и дозвола се очекује следеће недеље како би се почело са градњом. Планира се да нови Дом буде готов за фестивал 2021. године.“

Као и сваке претходне и ове године фестивал се одржава уз подршку Покрајинског секретаријата за културу, Министарства културе Републике Србије, Града Врбаса и продуцентске куће „Зилион филм“ и многих других спонзора и пријатеља фестивала.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво