„Љубав и мода“ у новом руху

После 59 година, нова премијера филма „Љубав и мода“, редитеља и сценаристе Љубомира Радичевића, у београдском биоскопу „Балкан“ у потпуно истом квалитету слике и тона.

Дигиталном рестаурацијом култног дела у оквиру пројекта „ВИП Кинотека“, отворен је циклус од још десет српских филмова који ће имати нови живот пред публиком.

Већ први освежени кадрови, ванвременског дела снимљеног 1960. године у продукцији „Авала филма“, оживаљавају носталгично време веспи, игранки и шлагера који су суверено владали престоницом.

Класик са Бебом Лончар, и комичарима, великанима, Чкаљом и Мијом – издвајао се по томе што није припадао струји критичког филма са експлицитним ставом о тадашњем друштву. Филм Љубав и мода показивао је лирску димензију, осликавајући свакодневицу из лепшег, урбанијег угла.

„Након доминације филма у ес-ем-бе и сивим бојама који су третирали теме НОБ-а, радничке класе, појавио се филм који је доста личио на Запад и то је привукло људе. Постоје информације да је друг Тито гледао не много наклоњено на тај филм, док је његова животна партнерка, Јованка Броз, била одушевљена филмом Љубав и мода“, истиче Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке.

Александар Ердељановић, директор Архива Југословенске кинотеке, наглашава да је тај филм пленио публику јер је подсећао на америчке филмове из педесетих година, посебно на Бал на води.

„Дакле филм за сва времена који ће остати у некој будућности као први и једини прави мјузикл српске и југословенске кинематографије“, додаје Ердељановић.

Симбиоза Љубави и моде у дигитално рестаурираном руху увод је у оно што чека љубитеље српских класика – а то су награђивана дела Душана Макавејева, Пурише Ђорђевића, Емира Кустурице и других великана.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
15° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи