Филм „Дара из Јасеновца“ пред публиком на пролеће 2020.

Почетак снимања филма „Дара из Јасеновца“, дело на које се чекало скоро 75 година, режисер Предраг Гага Антонијевић најавио је за крај лета. Филм би пред публиком требало да се нађе у марту или априлу наредне године.

На конференцији за новинаре у згради Владе Србије, Предраг Гага Антонијевић је нагласио да је Јасеновац је „место зла и убијања“. 

Рекао је да је држава стала иза тог филма који би пред публиком требало да се нађе у марту или априлу наредне године, када се обележава 75 година од ослобођења логора Јасеновац.

„Планирано је да снимање траје од 12 до 14 недеља, а изазов представља чињеница да ће то бити дечја прича“, наводи Антонијевић.

Напоменуо је да је улога усташког заповедника јасеновачког логора Макса Лубурића намењена глумцу Марку Јанкетићу.

Антонијевић је рекао да је себи постављао питање која је то граница која се мора поставити када се говори и снима овакав филм – да се та бруталност осети, али не и да доведе да публика напушта биоскоп.

„Тај филм је потребан, да буде едукативан, као што смо радили са Заспанком (Заспанка за војника)“, рекао је Антонијевић.

Истакао је да су намерно тражили децу из тог краја, Козарске Дубице, децу која нису ишла на било какве часове глуме, а изабрана је Биљана Чекић, девојчица која ће глумити Дару.

Јанкетић: Одговорност према улози Лубурића

Глумац Марко Јанкетић рекао је да осећа велику одговорност због теме филма, а да улога Лубурића захтева „озбиљан рад“.

„Имам одговорност да то урадим на прави начин“, рекао је Јанкетић. 

Сценаристкиња Наташа Дракулић објаснила је да се у писању сценарија за филм водила и својим искуством избеглиштва из Хрватске, али и причама и страдањима своје и других породица.

„Све што сам знала, слило се у сценарио, ако не ваља, извините – ја не умем боље“, истакла је Дракулићева.

Председница Управног одбора Филмског центра Србије Јелена Триван поновила је да је држава стала иза филма, који се ради искључиво уз подршку државе.

„Препознали смо значај националних и историјских тема“, рекла је Триванова и најавила да ће бити подржано и снимање филма о Кошарама.

Триванова је рекла да новца има довољно и напоменула да су прошле године снимљена 23 играна филма и скоро 50 филмова других формата.

Од подстицаја за филм у буџет се слило скоро 85 милиона, додала је Триванова и истакла да ће филм Дара из Јасеновца бити филм који ће се гледати са поносом.

Мајкл Беренбаум је директор „Сиги Зиринг“ института који истражује етичке и религијске последице Холокауста.

Беренбаум је рекао да је убиство детета „напад на будућност“, упитавши „ко може сматрати дете непријатељем“.

Таква ситуација нас тера да се супротставимо, не да разумемо, тој суровости да се убије дете.

„Какав човек може бити човек који убије дете, а онда оде кући и загрли своје дете, а онда сутра опет настави 'свој посао' “, рекао је Беренбаум.

Биљана Чекић рекла је да има 11 година, да је завршила шести разред основне школе и да је из Козарске Дубице.

„Веома сам срећна и била сам узбуђена док сам чекала да добијем улогу у филму“, рекла је Биљана.

Пројекат Дара из Јасеновца подржан је са 61 милион динара на конкурсу за финансирање и суфинансирање пројеката у кинематографији.

У синопсису се наводи да после усташко-немачке офанзиве на Козари локално становништво завршава у концентрационим логорима, а међу њима је и десетогодишња Дара, са мајком и два брата.

Мајку и брата јој убијају, а смисао Дариног живота постаје да сачува млађег брата.

Филм раде продукцијске куће „Филм Данас“ и „Данделион продкашн“, уз подршку Владе Србије и Филмског центра Србије.

Број коментара 5

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво