Паштрик, други део одбране части

„Ратне приче са Паштрика“ други филм у копродукцији Радио-телевизије Србије и Војнофилмског центра „Застава филм“, телевизијску премијеру ће имати на Првом програму РТС-а 26. маја, на двадесетогодишњицу битке.

Битка на Паштрику, други је део копнене офанзиве коју су из правца Републике Албаније ка Косову и Метохији покушали да изведу ОВК терористи у сарадњи са НАТО снагама и регуларним јединицама војске Албаније.

О херојским борбама Војске Југославије, у филму сведочи више од 30 саговорника, официра, војника, резервиста и добровољаца, припадника 549. моторизоване бригаде.

„Није лако изгубити војника, пријатеља, друга. Било нам је тешко и кад смо морали да се изместимо са Косова и да се пребацимо на територију Србије, гледајући оне избегле Србе који су ишли са нама, јер нису смели да остану без заштите своје војске. Можда ће неко некад и опростити то али ми морамо да се сећамо и да памтимо шта је било тог пролећа 1999. године", рекао је заставник Горан Николић. 

„Мислим да гледаоци нису знали шта се на Кошарама заиста дешавало, а ако нису знали како је било на Кошарама, тек ће се изненадити кад сазнају шта се дешавало на Паштрику“, навела је ауторка филма Слађана Зарић.

Све ово што РТС ради је, како каже, покушај да се исприча једна јуначка прича која се дешавала на граници са Албанијом 1999. године и да се људима који су се храбро борили и урадили велику ствар каже још једном: „Хвала.“

„Надамо се да ће гледаоци са истим интересовањем пратити и други део овог серијала. Филм ће бити приказан и у Дому гарде 23. маја за учеснике борби и новинаре“, рекла је Зарићева.

Према речима министра одбране Александра Вулина, да није било победа на Кошарама и Паштрику, не би било Кумановског споразума о прекиду непријатељстава, већ би уследила безусловна капитулација.

„Из безусловне капитулације не произилази ни Резолуција 1244, ни преговори, а ни нада Србије да може да се бори за Косово и Метохију и Србе који тамо живе. Ту наду су изборили припадници војске Југославије“, истакао је Вулин.

Реконструкције и драматизације догађаја битке на Паштрику снимане су на планинским венцима око Димитровграда, Пирота и Ниша и на војном полигону Пасуљанске ливаде.

Документарни филм хронолошки прати догађаје од напада на караулу Горожуп до повлачења наше војске после потписивања Кумановског споразума.

Ауторка филма је Слађана Зарић, директори фотографије – Петар Вујанић и Жарко Пекез, монтажер Бојан Перишић, продуценти Снежана Родић Синђелић и потпуковник Горан Иконић, новинар Весна Илић, дизајнер звука Бојан Манговић, а композитор Владимир Тошић.

Број коментара 6

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

субота, 20. април 2024.
6° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво