„Јутро ће променити све“ награђено за допринос борби против хомофобије

Aуторско-продуцентски тим серије „Јутро ће променити све“ добитник је овогодишње, седме по реду, награде „Дуга“ коју додељује Геј стрејт алијанса за допринос борби против хомофобије и трансфобије и заштити и унапређењу људских права ЛГБТ особа у Србији у претходних годину дана.

У образложењу жирија стоји да су аутори и редитељи серије, Горан Станковић и Владимир Тагић, уз Милицу Томовић и бројну екипу сценариста, у продукцији Радио-телевизије Србије, Радио телевизије Републике Српске и куће "This and that", створили играну серију која се умногоме разликује од до сада виђених и која на савремен и освежавајући начин прати генерацију младих људи у Србији и њихове животне изазове.

Аутори срије Јутро ће променити све су успели да избегну уобичајену стереотипизацију ЛГБТ популације и прикажу је врло реалистично. Приказивање ове серије на Радио телевизији Србије, чиме је она стекла велику видљивост и гледаност, изазвало је доста реакција али и позитивних коментара, како генерално у јавности, тако и у самој ЛГБТ заједници.

„Како су млади широм Србије напокон добили играно остварење са чијим ликовима у значајној мери могу да се идентификују, тако су се и многе ЛГБТ особе међу њима идентификовале са ликовима из серије, а неке од њих је сама серија охрабрила и помогла им да се аутују својим најближима“, истиче жири у свом образложењу.

Жири, у коме су ове године заседали: Ирена Мишовић, модна уредница и новинарка, прошлогодишња добитница награде, Сандра Пантелић, начелница Градске управе града Београда, Југослав Пантелић, директор Југословенске кинотеке и уметнички директор ФЕСТ-а, Љиљана Смајловић, новинарка и бивша председница УНС, Проф. др Зорица Мршевић, научна саветница Института друштвених наука у Београду, Јована Шестериков, новинарка, Наим Лео Бешири, извршни директор Института за европске послове, Предраг Аздејковић, председник ГЛИЦ и Лазар Павловић, председник ГСА, као представник оснивача награде, одлуку је донео скоро једногласно.

Намера је била и да се истакне значај који културно-забавни програм има у ширењу толеранције у друштву и према ЛГБТ популацији и према свим другим мањинским групама.

Такође, овим су жели да позову РТС и све друге продукцијске куће, као и све остале ауторе, да се у будућности много више баве сличним темама јер се тиме даје несумњив допринос стварању друштва једнаких шанси за све.

Награду под називом „Дуга“ је основала Геј стрејт алијанса и она се од 2013. додељује сваке године поводом 17. маја, Међународног дана борбе против хомофобије и трансфобије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво