Жене, њихове судбине и „саливање страве“ на Канском фестивалу

Омнибусом од пет кратких филмова, који је, поред осталих фондова, подржао и Филмски центар Србије, свечано је отворен програм Канског фестивала „15 дана аутора“. Прву причу, режирала је млада српска редитељка Маша Шаровић.

Пет аутора из региона и пет аутора из света, радило је на омнибус филму насталом у оквиру пројекта "See Factory" односно „Југоисточна европска фабрика“. 

Заједнички именитељ пет кратких десетоминутних прича, снимљених у продукцији Сарајево филм фестивала, су саме жене и њихове судбине. У две приче глуме и српске глумице Сека Саблић и Мирјана Карановић.

„Идеја 'фектори' програма је да се млади аутори представе. Значи, на основу ових кратких филмова они ће моћи пуно људи овде да упознају и вероватно ће моћи да нађу продуценте, сараднике за своје дугометражне игране филмове“, рекао je Бобан Јевтић, директор Филмског центра Србије.

Представница Србије, Маша Шаровић заједно са израелском колегиницом Шарон Енгелхарт, режирала је причу У твојим рукама, а тема је ритуал балканских народа „саливање страве“.

„Мене већ дуго занима традиција наших простора и уопште ти неки обичаји у које људи верују и на неки начин желе да се ослободе својих проблема тим путем, и искрено сам желела да будем део тог ритуала да прођем сама кроз то, и кроз то сам дошла до приче филма у суштини“, рекла је Маша Шаровић.

„Иако бисмо волели да видимо више наших филмова у свим конкуренцијама, чињеница да смо сваке године присутни са неким од пројеката које је држава подржала говори о томе да мудро водимо на неки начин политику филмску политику и културну политику, а и да ћемо ове године на филмском маркету овде у Кану успети да на најозбиљнији начин прикажемо Србију као добру дестинацију за снимање за стране продукције“, истакла је Јелена Триван, представница Управног одбора Филмског центра Србије.

Нови филмски пројекат сценаристкиње и редитељке Маје Милош, Пукотина у леду, овде у Кану, изборио се за место међу петнаест одабраних пројеката, који чине понуду интегралног дела фестивала „Атеље“, платформе коју је још 2005. године покренуо један од фестивалских програма – „Синефондасјон“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи