Француска филмска сцена у Србији веома је креативна

У Комбанк дворани од 28. маја до 1. јуна одржаће се Фестивал француског филма, на коме ће у оквиру главног програм бити приказано осам најновијих француских филмских остварења, као и ретроспектива свих филмова недавно преминуле редитељке Ањес Варде. Филм редитеља Ерика Лавена „Без филтера“ отвориће фестивал. Гостујући у Јутарњем програму РТС-а, Жан Батист Кизен, директор Француског института за филм, представио је Фестивал.

Мај ће обележити ауторска и европска филмска остварења. Током ове недеље канском кроазетом прошетаће највеће филмске звезде и приказати своја нова остварења.

Неки од тих филмова биће приказани у Београду на Фестивалу француског филма.

„Између Србије и Француске много ствари се догађа у области филма. Француска филмска сцена у Србији еволуира и веома је креативна. Пожелели смо са нашим партнерима, овде у Београду, да обновимо Фестивал француског филма да бисмо омогућили српској публици да између 28. маја и 1. јуна погледа најсавременије француске филмове“, истакао је Жан Баптист Кузин.

Фестивал се одржава у Комбанк дворани у партнерству са Министарством културе Србије, ТВ 5 Монд и са компанијом „Хавас Адријатик“.

„Фестивал у Београду отвориће француска комедија Без филтера, редитеља Ерика Лавена, који ће бити присутан на отварању Фестивала“, открива Кизен.

Фестивал је атрактиван по томе што ћемо  приказати ретроспективу филмова Ањес Варде. 

Оно што је одувек било карактеристично за француску кинематографију јесу ауторски филмови и комедије.

„Управо тако, циљ Фестивала је да прикажемо оно што чини идентитет француског филма данас, за најширу публику. Хтели смо да прикажемо француску специфичност тако што ћемо повезати ауторске филмове са популарним филмовима, јер је београдска публика заинтересована за француску сцену, као и супротно“, нагласио је директор Француског института за филм.

Током предстојеће посете председника Републике Француске Емануела Макрона Београду, биће потписан и споразум о филмској копродукцији између Србије и Француске. Тај споразум ће помоћи филмским посленицима да развију сарадњу и размену талената.

„Потписивање споразума о продукцији веома је важно, симболично је и током председничке посете филм ће бити у срцу дешавања. Споразумом желимо да се мало вратимо у прошлост, на споразум који је давно потписан, у време Југославије, који ћемо обновити, и створити најбоље услове за продуцентска улагања у филм у Францукој и Србији. Надамо се да ће тај споразум о сарадњи бити почетак рађања једне нове сарадње између Француске и Србије“, истакао је Кизен.

Уз помоћ агенције "UniFrance", задужене за промовисање француског филма широм света, у Београд за неколико дана стиже француски редитељ Ерик Лавен. Редитељ познат по комедијама представиће нам свој филм Без филтера, који је изашао у Француској током априла.

То је снажна француска комедија која се бави односима у свим друштвима. Лавен је одличан амбасадор свог филма и зна да води дијалог са публиком. Београдска публика ће уз његову помоћ протумачити његов филм, напоменуо је Кизен.

Причајући о српском филму, Жан Батист Кизен је истакао да српски филм уме да покаже трагично и оно што је смешно. У филмовима се види линија драматичне сцене, као и српски дух, који је снага сваког српског филма.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво