Небојша Миловановић: Језивије од падања бомби било је чекање да оне падну

Поводом 20. годишњице бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, вечерас, на Првом програму у 22.10 премијера ТВ филма „О животу и о смрти“. Члан глумачке екипе, Небојша Миловановић, каже да се многи сећају бомбардовања као периода када су сви били топлији, искренији, људи отворенији, као и да смо више обраћали пажњу на мале ствари, што би требало да је суштина живота.

Присећајући се бомби и пролећа 1999. године, глумац Небојша Миловановић каже да је то била потпуно чудна ситуација, то јест чудне околности у којима смо живели.

„Сећам се врло добро тих дана, шта је ког дана бомбардовано, свако је везан за неки део који је њему битан. Неколико дана пред крај бомбардовања био сам у свом родном граду, у Ваљеву где је невероватна количина бомби пала на 'Крушик'. То се чекало. Знало се шта су циљеви, то чекање је било оно што је било још језивије од свега тога“, истакао је Миловановић гостујући у Београдској хроници.

Говорећи о томе како се осећа глумац који треба да игра у филму о погибији људи из РТС-а у бомбардовању, Миловановић је истакао да је одговорност велика.

„Помислио сам само да се не ради о тим људима, што је добро да се не ради о тих 16 људи који су трагично настрадали, већ се ради о фиктивним личностима који заиста раде на телевизији. Кад се бавимо неким другим људима можемо да помислимо да смо то могли бити сви ми. Када имате као глумац јаке мотиве и јак повод, онда је то велико задовољство, а поготово што се не бави на неки баналан начин“, објаснио је Миловановић.

У фокусу филма О животу и о смрти је пет животних прича, то јест породица. Прати се њихов живот у току једног дана – 23. априла.

„То су наизглед обичне ствари које се дешавају у њиховим животима, али пошто је у питању сценарио, то јест филм то су неке сублимисане ствари, јаке ствари које су њима важне. И заиста је тако било – неке мале ствари и велике ствари када су бомбе око вас и смрт добија се много на тим малим стварима, што би и требало да буде суштина живота. Сви то памте били смо топлији, искренији, људи су били отворенији, љубазнији. Филм се бави људима који су блиски и који имају међусобне односе родбинске, љубавне, разне и њихови односи били су много јачи“, каже Миловановић.

Омнибус од пет фиктивних прича инспирисаних трагичним догађајем из 1999. године, снимљен је у продукцији Редакције драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, у режији Предрага Велиновића и према сценарију Предрага Перишића.

Премијера ТВ филма О животу и о смрти је на Првом програму у 22.10.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво