Мел Гибсон и Шон Пен у остварењу „Професор и лудак“ у биоскопима 25. априла

Филм „Професор и лудак“ пред љубитеље седме уметности у Србији стижу пре него у америчке биоскопе. Остварење Фархада Сафиније о лудилу, генијалности и опседнутости двојице изваредних људи на репертоару од 25. априла.

Снимљен према светском бестселеру Сајмона Винчестера, Професор и лудак је невероватна истинита прича о лудилу, генијалности и опседнутости двојице изварендних људи, који су створили историју пишући Оксфордски речник енглеског језика.

Састављање Оксфордског речника започело је 1857. године и био је један од најамбициознијих и најреволуционарнијих пројеката у историји.

Професор Џејмс Мареј (Мел Гибсон) преузео је изазов стварања најопсежнијег икада састављеног речника, али је знао да ће њему и његовом тиму бити потребно више од једног века да саставе све познате дефиниције.

Међутим, методом „удруживањем извора“, тј. уносом дефиниција од људи из целог света, речник би се могао саставити за свега неколико деценија.

Како су прикупљане дефиниције, надзорни одбор, на челу са професором Марејем, открива да је један човек, др В.Ч. Мајнор (Шон Пен), послао више од 10.000 речи. Кад је одбор одлучио да га награди, на видело излази шокантна истина: др Минор, ветеран америчког грађанског рата, осуђени је убица и пацијент у менталној установи.

„Када ме је Мел Гибсон замолио да покушам да направим адаптацију књиге Сајмона Винчестера био сам одушевљен и преплашен. То је најсложенија, најузбудљивија и најемотивнија прича са којом сам се икада сусрео“, открио ја редитељ остварења Фархад Сафинија.

Док сам писао сценарио, прича Сафинија, нешто ми је постало јасно - у вестима, „Гугл“ је говорио о свом гигантском пројекту скенирања сваке књиге икада написане, „Епл“ је објавио свој најновији „ајфон“, уређај у вашем џепу који садржи све информације на свету.

Фејсбук вас повезује са сваком особом коју сте икада упознали и шире. А Википедија је тражила од нас, обичних корисника, да помогнемо у стварању (удруживање извора) најопсежније енциклопедије икада створене“, наводи редитељ.

Према његовим речима, оно што је имао пред собом била прича једнако живописна и релевантна за наше време као и Друштвена мрежа и Игра кодова.

„Наде, амбиције и борба професора и његовог сарадника лудака не само да подсећају на Закербергову, Џобсову и Гејтсову, већ их и предсказују. Ово није филм о прошлом времену, то је потпуно актуелан филм који се случајно дешава у одређеном периоду из прошлости и потребно га је на тај начин и испричати“, закључио је Сафинија.

У глумачкој екипи остварења Професор и лудак су Мел Гибсон, Шон Пен, Натали Дормер и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
11° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво