„Вавилон Берлин“ – најскупља неенглеска серија икада снимљена

Радио-телевизија Србије од 27. априла на Другом програму викендом од 22 часа, почиње са емитовањем серије „Вавилон Берлин“.

Прво да демистификујемо једну српску урбану легенду да је серија Сенке над Балканом копија Вавилон Берлина. Није. Уосталом, лако је проверити да сви сајтови као годину настанка наводе 2017, дакле – снимане су истовремено.

Вавилон Берлин настао је по романима Фолкера Кучера и, иако су извесна поклапања са Сенкама над Балканом видна, попут периода после Првог светског рата, инспектора са опијатским проблемима и високих политичких интрига, немачка серија има снажан локални печат, причу у окружењу Вајмарске републике.

Немачка, поражена у рату, осиромашена и бачена на колена последицама Версајског споразума, растрзана интерним сукобима политичких струја, углавном екстремистичких, плодно је тле за утицаје великих сила и хаотичне реакције органа безбедности, често корумпираних или са неким „вишим“ агендама.

У том историјском вртлогу сусрећу се главни јунаци Вавилон Берлина, особе из различитих сталежа, са различитим мотивацијама, моралним кодексима, идеолошким стремљењима, па и менталним здрављима.

У суровом свету сви они најпре морају да преживе; онда и да се добро потруде да дођу до својих циљева. Тако испреплетани, ликови се крећу у неочекиваним смеровима, градећи причу са узбудљивим обртима и чинећи је нарочито интригантном јер се у њој налази много добро познатих историјских личности и догађаја. Иако плод фикције, гледалац ни у једном тренутку не сумња да је „сасвим могуће да се овако нешто заиста и десило“.

Главни покретачки механизам приче заправо су разноразни контрасти. Тако је и са два главна лика, мушког и женског. Гереон Рат је инспектор из више класе, врхунски истражитељ али „оштећен“ у рату из кога је донео многе пороке и трауме; оно што је за њега „црвена линија“ јесте то што одбија да укаља име суочењем са својим посрнућем.

Његова партнерка, Шарлот Ритер, једна је од многих сиромашних који се боре за голу егзистенцију и због тога је принуђена на гадне компромисе. Али ипак се може посматрати и у кључу тада актуелне еманципације жена, те су оба лика не само одраз свог времена, него на више слојева, баш као и околности у којима се носе са искушењима, резонирају са данашњицом.

Вавилон Берлин је најскупља серија икада снимљена на неенглеском језику. Сјајно написана и одглумљена, са визуелно упечатљивом реконструкцијом Вајмарске Немачке, где у први план искачу једино екстреми. Не само политички – сукоб руских емиграната и Совјета, комуниста и све снажнијих национал-социјалиста, већ и друштвени и морални – с једне стране су суморне хорде невољника који се сливају у Берлин у потрази за било каквим послом, а с друге обесни богаташи живе у ритму џеза, апсурдне хране, опијата и неспутаног секса.

Тињајуће незадовољство народа супротстављено декаденцији елите чини запаљиву смешу и јунаци серије се пробијају кроз мрежу државне корупције и политичких интрига, дуге хипнотичке секвенце раскалашних забава, све до истинских уличних ратова. И сваки преокрет води само ка једном – ка неочекиваном.

Радио-телевизија Србије обезбедила је не само 16 епизода из две већ снимљене сезоне, него и из предстојеће, чији се крај снимања очекује у мају. То значи да ће гледаоци РТС-а моћи да је погледају чим буде доступна.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

среда, 24. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво