Радош Бајић: нова филмска прича „Ваздушни мост“

Прошло је седам година од завршетка велике телевизијске серије „Равна Гора“, која је реализована у корподукцији РТС-а и „Контраст студија“.

Аутор пројекта и глумац, Радош Бајић који је у филмској нарацији први проговорио о српским поделама и драматичним догађајима у Другом светском рату, из потпуно нове историјске и уметничке визуре, припрема нови играни филм и тв серију, под радним насловом Ваздушни мост.

Реч је о великом филмско-телевизијском пројекту који је инспирисан једном од највећих акција спасавања савезничких пилота која је изведена у пролеће и лето 1944. године у селу Прањани, подно Сувобора и Равне Горе.

У прањанском крају још увек се прича о чувању оборених авијатичара. У скоро свакој кући бринули су о пилотима, члановима посаде бомбардера.

„Једна велика драма у којој је срспски народ показао доброту, човекољубље, патриотизам. Они су показали огромну солидарност и одавде, са овог места је пет стотина младића, Американаца, Енглеза, нешто мало Италијана и Француза отишло својим кућама и у слободу“, рекао је Радош Бајић.

Мисија евакуације са импровизованог аеродрома на Галовића Пољу једна је од највећих у историји светског ваздухопловства.

Да исприча своју причу припрема се велика филмска интернационална екипа коју ће поред „Контраст Студија", сачињавати и амерички и други страни продуценти са којима су разговори у току.

Пред њима и аутором је тежак задатак, да иако није историјска реконструкција не одступају од историјских чињеница.

„Ми правимо једно сопствено виђење наше приче, једну имагинарну причу, значи о људима који су представници тог времена. То је једна уметничка призма, једна филмска нарација о догађајима и људима који су практично хероји тог времена“, истакао је Бајић.

Идеја за пројекат „Ваздушни мост“ постоји одавно. Половином прошле године Радош Бајић је позван да буде први аутор овог великог и значајног пројеката, а у раду на сценарију ће поред тимова историчара, експерата, консултаната, учествовати и наши најзначајнији драматурзи и
сценаристи, али и млади талентовани аутори.

 „Ја учим кроз овај пројекат, упознајем се са историјским чињеницама. Све ово велики је изазов и обавеза за мене као млађег члана овог тима, да помогнем и да дам свој допринос да ова прича буде интересантна“, рекао је косценариста Страхиња Маџаревић.

Према плану продукције очекује се да ће снимање Ваздушног моста трајати две године, на локацијама у Србији и у свету, а да се свечана премијера пројекта може очекивати на јесен 2021.године.

број коментара 18 Пошаљи коментар
(понедељак, 20. мај 2019, 19:23) - anonymous [нерегистровани]

Ideja nije mogla da bude bolja

Ja sam ovako nesto bas zeleo da se snimi kod nas i eto stize nam film da se pokaze kakvi smo mi ljudi i u najgorem vremenu!

(петак, 17. мај 2019, 02:07) - anonymous [нерегистровани]

Majstorski

Sve pohvale za ideju filma mislim da ce naici na veliko odusevljenje kod nas

(недеља, 12. мај 2019, 22:59) - anonymous [нерегистровани]

Bravo Radose

Podrzavam jednu ovakvu ideju skroz! Jako dobro deluje

(петак, 10. мај 2019, 18:33) - anonymous [нерегистровани]

To je prava stvar

bez sumnje ce biti izizetan film i zaista jedna nova prica da se isprica!

(понедељак, 06. мај 2019, 17:55) - anonymous [нерегистровани]

Cekamo sa nestrpljenjem

Dugo se kod nas nije snimao neki film sa ovakvom tematikom i mislim da ce biti jako gledan i da ce doneti vise informacija o dogadjajima o kijima se slabo govori

(понедељак, 06. мај 2019, 14:38) - anonymous [нерегистровани]

ИСТИНА И САМО ИСТИНА

Ван сваке сумње је чињеница да је "српски народ показао доброту, човекољубље и патриотизам", али, важно је овде било нагласити, а пропуштено је, несвесно или намерно, ко је спасавао пилоте и ко је организовао њихову евакуацију. Често, када се говори о овој теми у медијима, па и у овој прилици, заобилази се име које је незаобилазно, а то је генерал Драгољуб Михаиловић и његови официри ЈВуО.

(уторак, 30. апр 2019, 13:22) - anonymous [нерегистровани]

Odlicno

Ideja mi se jako dopada, mislim da ce Rados napraviti film za pamcenje!

(недеља, 28. апр 2019, 22:33) - anonymous [нерегистровани]

Odusevljen idejom

Zaista sam prijatno iznenadjen da se konacno ovakva tematika obradi kod nas verujem da ce ostvariti veliki uspeh!

(петак, 26. апр 2019, 23:02) - anonymous [нерегистровани]

E to je film

Bravo za sjajni Contrast Studios!!!

(среда, 24. апр 2019, 13:13) - anonymous [нерегистровани]

Bez konkurencije!

E ovakav jedan film ce biti pun pogodak! Rados me uvek iznenadi i zaista malo je reci da ce ovaj film sigurno biti TOP! Da se cuje o istoriji i van skole