Премијера филма „О животу и о смрти“ 23. априла

Поводом двадесетогодишњице бомбардовања зграде Радио-телевизије Србије, у уторак, 23. априла, биће премијерно приказан играни ТВ филм „О животу и о смрти".

О животу и о смрти, омнибус од пет фиктивних прича инспирисаних трагичним догађајем из 1999. године, снимљен је у продукцији Редакције драмског и домаћег серијског програма Радио-телевизије Србије, у режији Предрага Велиновића и према сценарију Предрага Перишића.

„Филм се бави стварима које сам ја као глумац препознао и у свом искуству, наравно. Када смо ми били једни према другима отворенији и ближи у тим моментима када се дешавао један велики апсурд, када је живот био мање вредан, а те животне ствари су биле много више вредне, те ситнице и наши међусобни односи“, наглашава глумац Небојша Миловановић, гостујући у Јутарњем програму.

За сценаристу, Предрага Перишића, како сам каже, ово је био један врло деликатан и одговоран задатак јер су трауме из деведесетих година још увек врло живе. Људи су доживљавали своје личне трагедије и врло су осетљиви на начин на који се третирају ти догађаји уопште и чињенице везане за тај догађај.

„Кренуо сам од једне Андрићеве мисли која каже да историјским догађајима писац додаје литературу, односно литератури додаје историјске чињенице. Значи, овде је помешана историја и литература. Ја доживљавам телевизију као једну врсту светионика која осветљава догађаје и личности из прошлости. Просто, чува их од заборава. И ово је била наша намера да сачувамо неке догађаје од заборава и да их представимо на уметнички начин. Наравно, то је једно лично виђење, свако од нас има своје лично виђење“, истиче сценариста филма О животу и о смрти.

Обавеза телевизије је била да проговори о том времену које је заиста било време очаја и безнађа и вероватно ће се у будућности много више филмова урадити на ту тему јер она заиста заслужује једну своју уметничку обраду, додаје Перишић.

Небојша Миловановић који у филму тумачи једног од главних ликова напомиње да је његова претходна дугогодишња сарадња на ауторском пројекту са редитељем Предрагом Велиновићем и директором фотографије Милорадом Глушицом, његовим професорима на Академији, умногоме допринео доброј сарадњи и на овом пројекту.

„Када ме је Предраг Велиновић звао и дао сценарио да прочитам, заједно смо се сложили да је то лик који би мени одговарао. Када се ствари тако десе онда знате да сте на правом путу“, каже Миловановић.

Предраг Перишић посебно наглашава да се филм не бави анализом ко је крив, ко је знао, а ко није знао.

„То препуштамо историчарима и политичарима. Ми се овде бавимо једном уметничком визијом и представљањем тог времена. То су људи из нашег окружења. Људи који живе своје животе који имају своје жеље, наде, снове, који су, нажалост, прекинути тим монструозним бомбардовањем“, закључује сценариста на крају гостовања у Јутарњем програму.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
22° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи