Признање Федерације филмских архива за Жан-Лик Годара

Међународна федерација филмских архива (ФИАФ) доделила је годишњу награду за 2019. легендарном француско-швајцарском синеасти Жан-Лик Годару. Награда је уручена у Лозани, на свечаности у седишту Швајцарске кинотеке, током 75. годишњег конгреса Федерације.

Годар је посветио награду успомени на Ајрис Бари (1895-1969), првој кустоскињи Музеја модерне уметности у Њујорку од 1935. године, која је била један од оснивача Федерације.

Од 2001. године, када је ФИАФ награду добио Мартин Скорсезе за изузетан допринос заштити филмске баштине, ФИАФ своје признање додељује личностима ван света филмске архивистике чија су искуства и лична посвећеност филму у духу мисије Федерације.

Међу добитницима, према одлуци Извршног комитета, били су и Ингмар Бергман, Мајк Ли, Хоу Хсиао-Хсиен, Питер Богданович, Ањес Варда, Жан Пјер и Лук Дарден, Кристофер Нолан, Апичатпонг Верасетхакул.

„Годарова креативност дубоко укорењена у његовом широком познавању филмске историје“

Жан-Лик Годар, рођен 1930. у Паризу, један је од водећих светских редитеља и један од последњих живих представника француског новог таласа. Током каријере експериментисао је са новим начинима причања приче и стварања филмова који су утицали на читав низ млађих генерација филмских уметника.

Директор Швајцарске кинотеке Фредерик Маире (некадашњи челник филмског фестивала у Локарну) истакао је на церемонији доделе награде да је Годарова креативност дубоко укорењена у његовом широком познавању филмске историје и у годинама које је провео као критичар у часопису „Филмске свеске“ (Cahiers du Cinéma).

Како је навео Маире, Годар је духовни син Француске кинотеке и њеног оснивача Анрија Ленглоа. Поред тога, увек је био заинтересован за филмске технологије, за развој камера и технике снимања.

Маире је подсетио да Годар има двојно држављанство и да је од средине седамдесетих година, живећи близу Лозане, обновио везе са Кинотеком Швајцарске и њеним директором Фредијем Буашеом. Неке од својих филмова током осамдесетих година снимио је уз помоћ те кинотеке и користећи материјале из њених фондова.

Годар је кроз свој рад увек испољавао велико интересовање и бригу за рад, мисију и циљеве филмских архива, а многа његова остварења односе се на историју филма или представљају омаж класицима седме уметности.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво