Ретроспектива Жилникових филмова у Паризу

У највећем светском центру савремене уметности, париском Бобуру, почела је ретроспектива филмова Желимира Жилника, настала у партнерству са Филмским центром Србије, и уз допринос Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Документарне драме Желимира Жилника су изразито актуелне упркос чињеници да обухватају период од пола века, од „Журнала о омладини на селу, зими“ из 1967. године, до најновијег документарца „Најлепша земља на свету“ који је прошле године снимао у Бечу са мигрантима који траже азил. 

„Од 22 филма, има једно четири, пет телевизијских филмова, то ми је врло драго, јер сматрам да је то један од важних делова мог опуса. Друго, заиста, моји филмови су у Паризу само с времена на време приказивани, не онолико колико је тих филмова било у Аустрији, Холандији, па чак и у Америци. Ја са интересовањем очекујем да видим каква ће бити реакција публике“, рекао је Жилник.

Ретроспективу је отворио директор за културу париског Бобура, Матје Пот Бонвил, након чега су приказани документарац „Где си сада, Желимире Жилник?“ и култни филм „Рани радови“.

„То је историја Европе друге половине двадесетог века, коју је он прошао, снимао пасионирано и са ургентним порукама“, рекао је Бонвил.

Жилник је присуствовао пројекцијама и после тога, дебатама о филмовима.

„Заронили смо у његов опус и били јако изненађени тако битним делом. Чинило нам се неопходним да, у време док се приближавају Европски избори, можемо приказати овако значајна дела: Европу Истока и Запада, миграната, напуштених, и све то на начин који естетски унапређује кинематографску и форму документарних есеја“, рекао је Силви Пра, директор филмског програма у Бобуру.

Ретроспектива ће трајати до 12. маја. Уз филмове Желимира Жилника, биће приказана и дела других аутора Црног таласа југословенске кинематографије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
13° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво