Ретроспектива Жилникових филмова у Паризу

У највећем светском центру савремене уметности, париском Бобуру, почела је ретроспектива филмова Желимира Жилника, настала у партнерству са Филмским центром Србије, и уз допринос Радио-телевизије Србије и Радио-телевизије Војводине.

Документарне драме Желимира Жилника су изразито актуелне упркос чињеници да обухватају период од пола века, од „Журнала о омладини на селу, зими“ из 1967. године, до најновијег документарца „Најлепша земља на свету“ који је прошле године снимао у Бечу са мигрантима који траже азил. 

„Од 22 филма, има једно четири, пет телевизијских филмова, то ми је врло драго, јер сматрам да је то један од важних делова мог опуса. Друго, заиста, моји филмови су у Паризу само с времена на време приказивани, не онолико колико је тих филмова било у Аустрији, Холандији, па чак и у Америци. Ја са интересовањем очекујем да видим каква ће бити реакција публике“, рекао је Жилник.

Ретроспективу је отворио директор за културу париског Бобура, Матје Пот Бонвил, након чега су приказани документарац „Где си сада, Желимире Жилник?“ и култни филм „Рани радови“.

„То је историја Европе друге половине двадесетог века, коју је он прошао, снимао пасионирано и са ургентним порукама“, рекао је Бонвил.

Жилник је присуствовао пројекцијама и после тога, дебатама о филмовима.

„Заронили смо у његов опус и били јако изненађени тако битним делом. Чинило нам се неопходним да, у време док се приближавају Европски избори, можемо приказати овако значајна дела: Европу Истока и Запада, миграната, напуштених, и све то на начин који естетски унапређује кинематографску и форму документарних есеја“, рекао је Силви Пра, директор филмског програма у Бобуру.

Ретроспектива ће трајати до 12. маја. Уз филмове Желимира Жилника, биће приказана и дела других аутора Црног таласа југословенске кинематографије.

Остали аутори: Марко Рајковић
број коментара 1 Пошаљи коментар
(понедељак, 15. апр 2019, 02:40) - Suzana (Pariz) [нерегистровани]

Srdacno Hvala

Bila sam prisutna na svecanom otvaranju retrospektive reditelja Gospodina Zelimira Zilnika proslog petka 12. Aprila, u Parizu, i prikazan je film "Rani Radovi". Takodje sam bila prisutna i danas 14. Aprila povodom "Masterclass-a". Bila mi je cast i kao i veliko zadovoljstvo da upoznam Gospodina Zilnika, i da razgovaram neki minut sa njim. Zanimljiv je covek, te u zivotnoj sopstvenoj prici, kao i u rediteljskoj karieri. Tacan je, u milimetar. Ranjiv, saljiv, snalazljiv, iskren, i besan da probudi uspavane ljude, trudi se da im dokaze da je zivot jedan, ovde i sada, i da je sloboda jedna. Tri sata "Masterclass-a" su prosli kao tri minuta! Covek je vizionar, tacan. Zasluzuje sve pohvale i nagrade, ovde i sada. Zahvalna sam mu sto je dosao do Francuske... Srpski Kulturni Centar je organizovao u petak 29. Marta, debatu i prikazao film "Destinacija Serbistan". Bila sam i tu prisutna. Zelim mu srecu i uspeh. S postovanjem. Suzana P. (Pariz, Francuska).