Француски филм у Београду

Најактуелнија дела француске кинематографије биће приказана на Фестивалу француског филма, од 28. маја до 1. јуна, у београдској Комбанк дворани.

Како је најављено на конференцији за новинаре, одржаној у француском институту за филм, организатори филмског фестивала су „Мегаком филм“, Француски институт и Амбасада Француске.

Публика ће имати прилику да види 15 француских филмова, међу којима ће бити и део ексклузивних остварења са овогодишњег Филмског фестивала у Кану, који се завршава само три дана пре почетка Фестивала француског филма у Београду.

Најављена је и ретроспектива филмова недавно преминуле француске уметнице Ањес Варде, заштитнице једног од најутицајнијих покрета кинематографије прошлог века, познатог као „Нови талас“.

Ова истакнута редитељка била је гошћа београдског Феста 1971. године. Њени кратки документарци Црни пантери и Лавовска љубав, где глумци играју сами себе, приказани су у оквиру програма „Конфронтације“, који је осмислио српски редитељ и сценариста Душан Макавејев.

Амбасадор Француске у Београду Фредерик Мондолони напоменуо је да су Француска и Србија државе са снажном филмском традицијом.

„Ове године се враћамо традицији Фестивала француског филма. Радујем се што сам у прилици да најавим програм великим именима, добрим комедијама и ауторским филмовима. Вођени ентизијазмом Игора Станковића, одлучили смо да ова година буде посебно време за фестивал, јер у њој прослављамо 180 година од заснивања дипломатских односа између Француске и Србије“, рекао је Мондолони.

Он је истакао да је Француски институт у Београду иницирао нову сарадњу између Француског националног филмског центра и Филмског центра Србије, која ће ускоро бити крунисана потписивањем новог споразума о копродукцији, уочи посете председника Емануела Макрона у јулу ове године.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

понедељак, 23. септембар 2024.
28° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи