Отворен фестивал „7 величанствених“

Македонским документарцем „Земља меда“ вишеструко награђеним на фестивалу „Санденс“, у Комбанк дворани је свечано отворен 15. Фестивал европског дугометражног документарног филма „7 величанствених“.

У времену када на фестивалима широм света доминира квантитет „7 величанствених“ се доследно држи квалитета.

Седам награђиваних дела великих европских аутора, доносе приче о свету виђеном кроз објектив модерних документариста.

За сам почетак одабран је филм Тамаре Котевске и Љубомира Стефанова који нас води на сликовите планинске висове и упознаје са женом која је склопила пакт са природом.

Издваја се и спектакуларни визуелни документ Земља о људима који мењају лице планете као и документарац Атос и Амин о драматичном судару доминантних култура.

„Сваки филм има свој дан, сваки аутор има максимални простор у коме привлачи пажњу и публике и медија. Такође, то је простор комуникације Београда и Европе. Комуникација Европе са Београдом, јер се увек успоставља жива веза кроз разговоре гостију који долазе и разговарају са публиком и младим филмским ауторима“, рекао је Зоран Поповић, оснивач и директор Фестивала.

Седам по седам, Фестивал ове године представља свој стоти величанствени филм.

„Заиста почаст, а нама стварно задовољство припашће филму који се зове Мостови времена. То је филм о филму, то је у ствари похвала документарном филму, а с друге стране, истовремено је филозофски есеј о нечему што је размишљање о времену, јер заправо филм јесте медиј који се бави пре свега временом“, рекла је Светлана Поповић, такође оснивач и директор Фестивала.

Као бонус за све љубитеље документараца у програму „7 величанствених“, су и специјалне пројекције награђиваних филмова наше успешне документаристкиње Миле Турајлић Синема комунисто и Друга страна свега.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 05. мај 2024.
20° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара