Пајтоновци у „Житију Брајановом“, 18. априла на специјалној пројекцији

Четири деценије после првог приказивања, Монти Пајтоновци се враћају у великом стилу, и то у филму из 1979, „Житије Брајаново“, на великом платну биоскопа „Синеплекс“ у тржном центру „Ушће“.

Крајње контроверзан филм од самог објављивања, забрањен у неколико држава, означен као једна од најбољих комедија свих времена, биће приказан на специјалној пројекцији у четвртак, 18. априла.

Неодољива анархична сатира истовремено се дотиче теме религије и начина на који Холивуд третира све библијске теме. Филм је прекретница у стваралаштву Монтија Пајтона јер прича, за разлику од других филмова и скечева, тече без наративних прекида.

Сама тема је провокативна и увек актуелна – лажни пророк и тежња масе за вођом. Филм је пародија на неке аспекте религије попут некритичког прихватања идеја, следбеничког менталитета, психологије масе и извртања чињеница.

Радња филма смештена је у Јудеји, 33. године п.н.е, где огорчени Римљани покушавају наметнути поредак, у време хаоса и промена. С друге стране у тој области не недостаје месија и следбеника спремних да верују у њих.

Брајан Коен је млади Јевреј, рођен истог дана кад и Исус Христ у суседној кући. Сплетом урнебесних околности, погрешно га сматрају месијом против његове воље.

Песма Увек посматрај живот са ведрије стране, коју Брајан пева на крају филма, постала је култна и често је певана у ситуацијама када ствари крену по злу.

Улоге тумаче Мајкл Палин, Тери Џоунс, Ерик Ајдл, Тери Гилијам, Џон Клиз и Грејам Чепмен.

Карте су у продаји на благајни биоскопа.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
8° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво