„Земља меда“ отвара фестивал „7 величанствених“

Пројекцијом македонског документарца „Земља меда“, Тамаре Котевске и Љубомира Стефанова, вишеструког победника овогодишњег „Сандеса“, чији призори подсећају на слике холандских мајстора, у београдској Комбанк дворани, отвара се Фестивал европског дугометражног документарног филма „7 величанствених“.

Зоран Поповић је, уз своју супругу Светлану, један од оснивача фестивала, који ће од 9. до 15 априла у Комбанк дворани имати своје 15. издање. Част да буде стоти „величанствени“, припала је остварењу Мостови времена које је својеврсни манифест документаризма и велика похвала неким од највећих мајстора поетског филмског израза.

Реч је о заједничком остварењу летонске редитељке Кристине Бриеде и посвећеног литванског документаристе Аудријуса Стониса, који четврти пут долази у Београд као један од врхунских европских аутора.

Публика ће моћи да ужива у остварењима великих светских аутора модерног документаризма, Хеди Хонигман и Николауса Гејрхалтера.

Хеди Хонигман, чији је Заборав приказан на „7 величанствених“ 2009. године, овога пута је стваралачку енергију усмерила на причу једноставног наслова Пријатељ, о бићима чија интелигенција, вештина, љубав и оданост прелазе границе свих очекивања.

Прослављени аустријски документариста Николаус Гејрхалтер, у свом особеном стилу, направио је спектакуларни визуелни документ Земља, чија је премијера била на Берлиналу, а говори о планети на којој свакога дана људи као „најодлучнији геолошки фактор нашег времена“, померају брда и планине, драстично мењајући лице Земље.

Документарци са запаженим фестивалским наступима и наградама 

Организатори „7 величанствених“ најавили су и изузетан документарац са севера Европе, фински Атос и Амин Рете Хухтанен, који је већ почетком ове године обележио документаристичку сцену Европе пројекцијама на отварању неколико водећих фестивала.

Очаравајући документарац разиграног ауторског поступка говори о магији детињства, сведочећи о драматичном судару доминантних култура у савременом свету.

Пред београдску публику стиже и победник Фестивала у Лајпцигу.

Ангажовани документарац у италијанској продукцији Имала сам сан Клаудије Този, посвета је борби за позицију и права жена, која је интензивно присутна у различитим сферама живота у Европи у последњих неколико година, и импресивни десетогодишњи пројекат, у којем ауторка креира својеврсно кинематичко огледало.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 20. септембар 2024.
19° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи