Награде за српске филмове у Букурешту, Прагу и Бечу

Српска редитељка Ивана Младеновић освојила је „Гопо“ награду, познату и као „румунски Оскар“, за најбољег дебитанта. У Прагу је награђен нови пројекат Немање Војиновића, а у Бечу анимирани филм „Непутовања“ Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег.

Редитељка Ивана Младеновић је награђена за филм Војници. Прича из Ферентарија, који је снимљен у копродукцији Румуније, Србије и Белгије. Светску премијеру овај филм је имао на престижном фестивалу у Сан Себастијану 2017. године, а редитељка је за свој деби награђена и на 23. Фестивалу ауторског филма у Београду.

Један од двојице главних глумаца из овог филма, Василе Павел, био је у оквиру овогодишњих „Гопо“ награда номинован за најбољег главног глумца. Младеновићева тренутно ради на свом новом дугометражном играном филму Летње вече, пола једанаест, најављују из Филмског центра Србије.

На недавно завршеном маркету „Истдок платформа“ у Прагу, представљен је и награђен нови пројекат Немање Војиновића који се тренутно налази у фази развоја.

У питању је пројекат Флашароши (Bottlemen) који је развијан у склопу тренинг програма „Екс оријент 2018/2019“. Овај пројекат је награђен и на манифестацији „Док Лајпциг привју“, која ауторима даје могућност да се у октобру појаве и представе пројекат у склопу маркета у Лајпцигу.

Флашароше су у Прагу представљали редитељ и продуцент Немања Војиновић и Бранка Грковић, асистент продукције. Екипу филма чине и продуценткиња Марија Стојнић, директор фотографије Игор Маровић и монтажер Бојан Косовић.

После пројекција на Берлиналу и „Санденсу“, кратки анимирани филм Ане Недељковић и Николе Мајдака млађег Непутовања приказан је и награђен на Фестивалу анимираног филма „Трики вомен-трики риалитис“ у Бечу.

Непутовања су добила специјално признање, уз образложење жирија да „снажан концепт и упечатљив наратив пружају ванвременски увид у конструкт граница“.

У образложењу је наведено да овај филм, нажалост, врло лако може да буде релевантан и у будућности, а дефинитвно приказује садашњост и прошлост.

Управо је на овом фестивалу 2014. године претходни филм тандема Недељковић-Мајдак, Ребитленд освојио главну награду.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 28. март 2024.
17° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво