Филм Маје Новаковић на фестивалу у Ниону

Документарни филм Маје Новаковић „А сад се спушта вече“ уврштен је у такмичарски програм средњометражних и краткометражних филмова на предстојећем издању фестивала "Visions du Reel" у Ниону, у Швајцарској, који ће одржати од 5. до 13. априла, најављено је из Филмског центра Србије.

Документарац приказује живот двеју бака које живе изоловано на брдима источне Босне. Природа је ентитет с којим оне причају, ослушкују га и поштују.

Филм истиче нематеријалну културну баштину кроз приказ бајалица и ритуала против временских непогода, града и олује, и приказује једноставност и чистоту живота две старице и њихов мукотрпан рад.

У свакодневним пословима које обављају, разоткрива се и оживљава узвишеност и тегоба тих активности.

Радња филма је свакодневица или жанр – сцене живота на селу, које приказују брижност и блискост бака, како у њиховим узајамним односима, тако и у односу према природи.

Сценаристкиња и редитељка овог филма је Маја Новаковић, која је, уз Милана Милосављевића, и продуценткиња овог остварења.

Протагонисткиње филма су Винка Радић и Обренија Радић.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

недеља, 22. септембар 2024.
17° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи