„Балканска међа“, порука мира послата са премијере у Центру „Сава“

Српска премијера филма „Балканска међа“ одржана је у београдском Центру „Сава“. Инспирисани истинитим догађајима за време бомбардовања у Србији, српско-руска копродукција овим филмским остварењем шаље поруку мира уз подсећање на догађаје из прошлости.

У режији Андреја Волгина, 20 година од бомбардовања и руског заузимања аеродрома „Слатина“ у Приштини повод су за филмски приказ о последицама које рат оставља на људе, независно од њиховог порекла и националности.

„Филм је продат у преко 30 земаља света. Очекујемо да ће пренети једну снажну емотивну поруку и да ће пренети једну мирољубиву поруку и једну поруку упозорења колико је рат једна страшна ствар“, истиче глумац Милош Биковић.

Наводи да је публика у Русији реаговала феноменално.

„Људи су били уплакани, многи од њих су говорили: 'Па ми нисмо ово знали, ми смо знали да се нешто дешава, али нисмо имали овакав емотивни доживљај тога што се дешава'. То је нешто што филм може да пренесе, филм може да да емотивни доживљај“, додаје Биковић.

Остварење није оставио равнодушном ни публику у Београду.

Акциона драма Балканска међа приказује истину о догађајима из 1999. године, али овога пута из једног новог угла.

„С обзиром да је ово жанровски филм, мој јунак је прототип негативца, али ја сам се трудио да њему дам једну трећу димензију која је заснована на његовом личном интересу, односно личном профитерству“, каже глимац Миодраг Радоњић.

Глумица Милена Радуловић наглашава да је за њу учешће у овом филму нешто најзначајније што јој се догодило до сада у каријери.

„Јако ми је драго ми је да сам учествовала у оваквом спектаклу који је заиста нешто што Србија још увек није видела. Ми као српски део ове екипе смо имали велику одговорност према нашој публици, те ја вечерас имам већу трему него што сам имала у Москви“, додаје Радуловићева.

Жртве, љубав и пријатељство на биоскопским платнима гледамо из руског угла, са поруком мира која стиже кроз ово уметничко остварење.

Број коментара 4

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 26. април 2024.
16° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво