Премијера документарца „Акварела“ првог дана Мартовског фестивала

После „Санденса“, ИДФА, Венеције и Лајпцига, ново остварење чувеног руског документаристе Виктора Косаковског, биће премијерно приказано у Србији на 66. Мартовском фестивалу, првог фестивалског данау среду, 27. марта од 21 час у Великој сали Дома омладине Београда.

Филм Акварела је изузетно визуелно путовање кроз неухватљиву лепоту и сирову моћ воде. Од варљивог леда на Бајкалском језеру у Русији, преко Мајамија и урагана „Ирме“, све до велелепних Анђеоских водопада у Венецуели, вода је главни јунак Аквареле.

Њена много лица, са зачуђујућом синематичном јасноћом, дочарава чувени руски редитељ Виктор Косаковски.

„Кроз моћ воде можете видети, доживети и осетити осеку и проток свих познатих људских осећајња - љутњу, агресију, смиреност, племенитост, усамљеност... Све! Желео сам да забележим сваку могућу емоцију која се може доживети у додиру с водом: све оно лепо, али и оно ужасно. Екстаза и инспирација, разарање и људско уништење, наглашава редитељ филма Акварела.

Познати руски редитељ, сценариста и сниматељ Виктор Косаковски ствара документарне филмове од 1989. године. За свој рад је добио преко сто награда на фестивалима широм планете. Његов филм Vivan Las Antipodas! приказан је премијерно на Венецијанском филмском фестивалу 2011. године, након чега је имао богат фестивалски живот. Косаковски је члан Академије филмских уметности и наука и Европске филмске академије.

Мартовски фестивал – 66. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма, један од најстаријих филмских фестивал у Европи и свету, биће одржан од 27. до 31. марта 2019. године у Дому омладине Београда, који је и организатор Фестивала.

Публици ће бити представљен богат филмски програм у неколико националних такмичарских категорија: документарни филм до и преко 50 минута, експериментални филм и видео арт, анимирани филм и кратки играни филм - категорија за коју постоји и међународна селекција.

Планиране су бројне специјалне пројекције, стручни програми и трибине за професионалце и студенте, сусрети и разговори са гостима фестивала, мастер-класови и други пратећи програми.

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма је стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд. Покровитељи фестивала су Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво