Српски филмови на фестивалу у Копенхагену

Филмови „Ел Пепе, један узвишен живот“ редитеља Емира Кустурице и „Терет“ редитеља Огњена Главонића биће приказани у оквиру програма Филмског фестивала у Копенхагену.

Филмски пројекат Досије Лабудовић редитељке Миле Турајлић, биће представљен на CPH форуму на истом фестивалу.

Осим аутора поменутих филмова и представника Филмског центра Србије, фестивалу ће присуствовати председница „Ио Док Србија“, Андријана Стојковић, као и неколико домаћих аутора и продуцената.

Десет година након портрета Марадоне, Кустурица се вратио документарном филму да овековечи још једну легендарну фигуру бившег уругвајског председника Хосеа Пепеа Мухике у филму Ел Пепе, један узвишени живот, насталом у копродукцији Аргентине, Уругваја и Србије.

Снимање је трајало две године, од 2013. до 2015, када се завршио Мухикин мандат.

Кроз серију разговора, Кустурица и Мухика дискутују о смислу живота кроз филозофску, политичку, естетску и поетску визуру.

На нежан и топао начин, Кустурица приказује Мухику у свакодневним пословима у башти, као и разговорима о битним тренуцима своје прошлости.

Филм је светску премијеру имао у званичном програму прошлогодишњег Венецијанског филмског фестивала.

После прошлогодишње премијере на фестивалу у Кану, филм Терет је приказан на више од 50 фестивала широм света, на којима је освојио двадесетак награда.

Ускоро ће бити приказан на филмском фестивалу New Directors/New Film, који по 48. пут организују музеј модерне уместности „МоМА“ и Линколн центар из Њујорка, а стигао је и у редовну биоскопску дистрибуцију у Француској.

Филм Досије Лабудовић биће копродукција Србије, Француске и Хрватске.

То је, како каже ауторка Мила Турајлић, прича о настанку Покрета несврстаних испричана кроз објектив камере човека који је тај узбудљив период снимао, оставивши нам сведочење о харизматичним политичким личностима које је окупила једна узбудљива политичка визија.

Мила Турајић се прославила као ауторка запажених и награђиваних документарних остварења Синема Комунисто и Друга страна свега.

Пројекат филма Досије Лабудович подржао је и Филмски центар Србије, као и паневропски филмски копродукциони фонд „Еуримаж“.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 07. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара