„Лоро“, Берлускони кроз призму Паола Сорентина

Филм награђиваног италијанског редитеља и сценаристе Паола Сорентина „Лоро“ чије је приказивање затворило овогодишњи Фест и за чију се пројекцију тражила карта више, на редовном биоскопском репертоару је од 21. марта.

Након успешне сарадње у филмовима Див и Велика лепота, који је 2014. године награђен Оскаром за најбољи страни филм, Сорентино се још једном окренуо свом омиљеном глумцу Тонију Сервилу и поверио му главну улогу, овај пут чувеног политичара и бизнисмена Силвија Берлусконија.

Раскалашне забаве поред базена, егзотичне играчице, скандали, покушај обновљања политичке каријере само су неке од појава којима Сорентино осликава портрет бившег италијанског премијера Берлусконија напомињући да је у филму „све истина и све лаж“.

Идеју за филм Лоро пронашао је у човеку који, према његовом мишљењу, представља архетип Италијана, у периоду након пада његове Владе.

„Филм је одраз моћи и карактера друштва негде између 2006. и 2009. године. Делимично се ради о особинама самих Италијана, али ово није филм о Италијанима“, истакао је редитељ.

Сорентино је признао да није било лако снимити овај филм: „Немаш потпуну креативну слободу као што је случај с другим филмовима. Ограничен си са чињеницом да радиш причу о стварним ликовима. Не можеш да вређаш, да клевећеш, да повредиш некога“.

Лоро на италијанском значи и „они“, што је један од превода, али сам назив филма алудира и на L'oro, што на италијанском језику значи злато.

У осталим улогама Елена Софија Ричи, Рикардо Скамарчо, Касја Смутнијак, Ђовани Еспосито и други.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
20° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи