Волгин: Снимали смо део „Балканске међе“ у Русији да бисмо избегли инцидент

Уочи српске премијере филма „Балканска међа“, екипа остварења открила је новинарима детаље у вези са снимањем. Између осталог, редитељ Андреј Волгин објаснио је да је део филма сниман на југу Русије како би се избегао инцидент.

Балканска међа је акциона драма инспирисана стварним догађајем који се одиграо 12. јуна 1999. године, када је батаљон руских падобранаца заузео аеродром „Слатина“ у Приштини.

Захваљујући продуцентској кући „Архангел студиос“, на чијем се челу налазе глумци Милош Биковић и Миодраг Радоњић, руски ауторски тим предвођен редитељем Андрејем Волгином, снимао је већину сцена на аутентичним локацијама у Србији.

Редитељ филма Андреј Волгин рекао је на конференцији за медије у београдском бископу „Рода Синеплекс“, да га је инспирисала прича на 600 страна о догађајима на приштинском аеродрому „Слатина“ 1999. године.

„Заједно са продуцентима сам поново прочитао ту причу. Без анализе целог догађаја у којој су ми много помогли Милош Биковић и Миодраг Радоњић никада не би успели да снимимо овај филм“, истакао је Волгин.

Према његовим речима, 70 одсто филма снимљено је у Србији, а остатак на југу Русије.

„Тај други део остварења снимили смо у Русији јер сам уверен да не бисмо могли да избегнемо политички сканадал на снимању тих сцена у Србији. Када би колоне руског наоружања кренуле ка Србији верујем да би то био материјал за неколико документарних филмова“, објаснио је Волгин који је нагласио да је био мали када су се догађаји одигравали на приштинском аеродрому.

„Слабо се сећам шта су медији извештавали о руским јединицама на аеродрому 'Слатина'. Моји родитељи су знали све детаље тог догађаја и веома су ми се захваљивали када су сазнали да ћу режирати филм Балканска међа. Њима тај догађај пуно значи“, каже Вологин.

Руски редитељ напомиње да је желео да сними филм о повлачењу српских снага са Косова и Метохије.

„Гледао сам неколико документараца о повлачењу српских војника са Косова и Метохије и требало ми је неколико дана да се опоравим од онога што сам видео. То је велика трагедија која никоме никада не треба да се деси“, рекао је руски редитељ.

За њега нема дилеме да је реч о уметничком делу, а не документарном филму како део јавности перципира оставрење Балканска међа.

„Направили смо уметнички филм који је инспирисан реалним догађајима. Наш филм је нека врста хронике која потврђује след реалних догађаја, али испричана са уметничким доживљајем. Захваљујем се продуцентима који су са великом храброшћу ушли у реализацију овог филма“, прецизирао је Вологин.

Милош Биковић, који игра главну улогу и копродуцент је филма, истакао је да је основа Балканске међе један историјски догађај, тачније десант руских специјалних јединица на аеродром „Слатина“.

„Око тога смо исплели причу која је вођена нашом слободом да тумачимо тај догађај. Неке елементе који су се заиста догодили те 1999. године искористили смо да би испричали нашу филмску причу. Нико не може у једном филму да исприча све о неком догађају, али може да користи емоционални утисак у служби филмског језика“, нагласио је Биковић и додао да ће филм Балканска међа бити подсетник генерацијама које долазе да обрате пажњу на тај догађај на аеродрому у Приштини.

„Имамо припаднике разних националности, разних религија, тако да смо на неки начин желели да прикажемо да није подела ни по националном ни по религијском односу, већ је у питању људска прича. Ми смо изабрали нешто, с чим ће сваки човек да се сложи – код нас су негативци терористи“, објаснио је Биковић. 

Његов колега Александар Радојичић сматра да је величина овог филма, уз такву продукцију, то што је на један суров али истинит начин показао шта се дешава за време рата.  

Глумица Милена Радуловић тумачи улогу медицинске сестре Јасне: „Одлази на Косово да помогне људима, али сама не очекује шта ће тамо затећи. И како људи у ратним околностима врло лако губе идентитет због свих тих ужаса, она у себи проналази нову снагу“.  

Српска премијера Балканске међе биће сутра у Центру „Сава“. После Београда, свечане премијере биће одржане у Новом Саду, Крагујевцу и Краљеву, а од 21. марта филм је у редовној дистрибуцији у биоскопима широм Србије.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
9° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво