Бесплатна пројекција „Црвеног удара"

И ове суботе у Музеју „25. мај" биће приказано једно од култних остварења партизанског акционог филма. У наставку циклуса "Das Ist Walter", вечерас пројекција филма „Црвени удар" Предрага Голубовића. Улаз слободан.

Ратни филм „Црвени удар" Предрага Голубовића биће приказан данас у 18 часова у Музеју „25. мај" у Београду, у склопу циклуса партизанског акционог филма "Das Ist Walter".

Публика која дође на пројекцију филма моћи ће да види и експонат - нотес с белешкама вођеним на диверзантском курсу из 1944. године, саопштено је из Музеја историје Југославије.

Прошле суботе, циклус је отворен приказивањем телевизијског документарца Игора Стоименова „Партизански филм", као и остварења „Валтер брани Сарајево" Хајрудина Крвавца из 1972. године.

Филм „Црвени удар" снимљен је 1974. године, а у њему играју Велимир Бата Живојиновић, Борис Дворник, Абдурахман Шаља, Џеват Чена, Берт Солтар и други.

Филм прати рударе Трепче, највећег рудника олова у Европи, који су 1941. године, када су Немци запосели рудник значајан за своје наоружање, почели да организују диверзије.

Нотес са белешкама вођеним на диверзантском курсу припадао је Милораду Павловићу, везисти 21. српске ударне бригаде.

Међу белешкама су песме, текст „Хеј, Словени", списак бораца чете за везу, као и упутство за минирање пруге и израду бомбе са сатним механизмом.

Павловић је нотес поклонио Музеју историје Југославије 1987. године.

У оквиру циклуса партизанског филма биће приказано и остварење „Капетан Леши" Живорада Жике Митровића из 1960. године (12. децембар), а 19. децембра биће приказан један од филмова које је одабрала публика.

Улаз на пројекције је бесплатан, а сви филмови приказују се с енглеским титлом.

Пројекат је реализован уз подршку Министарства културе Србије и у сарадњи с Кинотеком Босне и Херцеговине, „Абсинт" продукцијом, „Делта видеом", „Јадран филмом" и „Континентал филмом".

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 14. мај 2024.
17° C

Коментари

Re: Poreklo
Чије гене носе народи у региону
Imam novcic od 1 centa dole je vrednost ponudjena 6000 dinara
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Imam mali novcic 1 cent
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара
Косовски вез
Нематеријална културна баштина Србије – косовски вез
Prodajem
Ако пронађете ову новчаницу одмах идите код нумизматичара