Мартовски фестивал по 66. пут у Београду

Мартовски фестивал – 66. Београдски фестивал документарног и краткометражног филма биће одржан од 27. до 31. марта 2019. године у Дому омладине Београда, који је и организатор догађаја.

Један од најстаријих филмских фестивал у Европи и свету и ове године трајаће пет дана, а публици ће представити богат филмски програм националне и међународне селекције у неколико такмичарских категорија.Планиране су и бројне посебне пројекције, стручни програми и трибине за професионалце и студенте, сусрети и разговори са гостима фестивала, мастер-класови и други пратећи програми.

Гост 66. Мартовског фестивала биће истакнути југословенски и хрватски редитељ Лордан Зафрановић, који ће нашој публици премијерно представити своје ново дело - получасовни документарни филм Дух времена. Ово остварење настало је на основу изложбе „Градови у покрету“, која кроз архивску фото-грађу и дневне листове прати свакодневни живот у Београду, Сарајеву, Истанбулу и Анкари, после распада Османског царства. Ауторка изложбе, сценаристкиња и продуценткиња филма, Наташа Мишковић, такође ће бити гошћа Фестивала. Ово је њен први, а Зафрановићев стоти филм.

После изузетног пријема код домаће публике који је филм Алесија Боцера Трст, Југославија имао у завршници Мартовског фестивала 2017. године, ново остварење овог италијанског редитеља под називом Заједница имаће српску премијеру на овогодишњем издању Мартовског. У свом новом делу Боцер, који ће бити и гост фестивала, бави се најстаријом и најбројнијом заједницом у Трсту – српском православном заједницом. Кроз сцене из свакодневног живота, упознајемо се са њиховим обичајима и културом, насталим у споју два света.

Поред Алесија Боцера и Лордана Зафрановића, гост Мартовског фестивала биће и вишеструко награђивани филмски стваралац и предавач на бројним престижним универзитетима, Аудриус Стонис. За документарни филм Земља слепих из 1992. године добио је награду „Феликс“ Европске филмске академије. Добитник је Националне награде Литваније за културу и уметност.

После „Санденса“, ИДФА, Венеције и Лајпцига, ново остварење чувеног руског документаристе Виктора Косаковског, биће премијерно приказано и код нас. Акварела је изузетно визуелно путовање кроз неухватљиву лепоту и сирову моћ воде. Од варљивог леда на Бајкалском језеру у Русији, преко Мајамија и урагана „Ирме“, па све до велепних Анђеоских водопада у Венецуели, вода је главни јунак Аквареле. Филм је награђен и „Златном звездом“ за најбољи дугометражни документарни филм на фестивалу Ел Гоуна 2018. године.

Из Белгије стиже ново анимирано остварење креативног двојца Еме де Сваф и Марка Џејмса Ролса. Овај тандем који се прославио краткометражним филмом Ох, Вили, рађеним стоп-анимацијом, са луткама од вуне представиће се пред публиком са вишеструким фестивалским победником, филмом Какав величанствен колач.

У сарадњи са Мартом Попиводом и Фестивалом савременог експериментаног израза РЕЗ на Мартовском ће бити представљен рад кустоске платформе D'EST из Берлина и њихов вишегодишњи ангажман у мапирању женских и колективних уметничких позиција које рефлектују пост-социјалистички контекст кроз покретне слике. Уметничка директорка Улрике Герхард и Наоми Хениг, уредница и координаторка програма D'EST, београдској публици ће представити одабране радове и покренути активан дијалог.

Фестивал наставља свој продукцијски ангажман и на пројекту „Српски анимирани филм“. У припреми је и други ДВД, 13 узбудљивих анимираних радова насталих у периоду од 1969 до 1977. године. Планирано је и представљање ДВД-а „Награђени“, који доноси избор од двадесетак најбољих филмова насталих на предмету анимација, Факултета примењених уметности. Уредник оба издања је наш познати аниматор, ликовни уметник и педагог Растко Ћирић.

На овогодишњем фестивалу планирано је и посебно гостовање емисије Трезор, Редакције за историографију Радио телевизије Србије.

Београдски фестивал документарног и краткометражног филма је стална манифестација у области културе од значаја за Град Београд. Покровитељи фестивала су Град Београд, Министарство културе и информисања Републике Србије, Филмски центар Србије. Пријатељ фестивала је „Лукоил“ Србија, а Фестивал су подржали и Италијански институт за културу, „Алма кватро“, „Кафетерија“, Туристичка организација Београда и Туристичка организација Србије.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 19. септембар 2024.
25° C

Коментари

Re: Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Steta
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Re: Ко би свијету угодио
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Knjiga
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи
Komentar
Амазоновим „Прстеновима моћи" нема помоћи