Премијера филма „Команда љубав“ 14. марта у Дому омладине

Документарни филм „Команда љубав“ Марине Ковачевић о рехабилитацији осуђеника кроз интеракцију са псима, премијерно ће бити приказан 14. марта у београдском Дому омладине.

Документарац Команда љубав говори о рехабилитацији осуђеника кроз интеракцију са псима из азила у Казнено-поправном заводу у Сремској Митровици. Овај програм се одвија у два плана, кроз учење команди потребних у дресури паса и кроз креативно писање.

Казнено-поправни завод Сремска Митровица је иначе, једини затвор на свету који има азил за псе у оквиру завода. Филм приказује програм рада овог затвора, где осуђеници постају обучени дресери паса, али прича паралелно прати лични, емотивни однос и доживљај који осуђеници изражавају кроз креативно писање.

Кроз стваралачки процес писања затвореници су исказивали своје утиске и унутрашње доживљаје. Били су у прилици да вербализују осећања и изграде другачији однос према свету. Отуда и назив филма Команда љубав јер су учили команде потребне у дресури паса, али не у заповедном, већ у суштинском смислу – љубави према псима.

Ауторка овог пројекта, Марина Ковачевић, видевши таленат који осуђеници исказују када пишу о својим љубимцима, колико умеју да осећају, да цене љубав животиње, одлучила је да направи овај филм.

Осуђеници који су радили са псима показали су значајан напредак у мотивацији, самопоуздању, дошло је до промена у емпатији, уопштено говорећи у читавом психолошком функционисању, а већина њих је почела да развија нове особине, од антисоцијалног до просоцијалног емотивног функционисања и понашања.

После пројекције филма Команда љубав, у показној десетоминутној вежби рада са псима, шест осуђеника ће извести перформанс „Клуб бораца“, који је рађен по узору на филм Борилачки клуб. Сваки осуђеник ће у поетском исказу демонстрирати по једно правило љубави које је потребно у дресури паса.

Улаз на премијеру документарног филма Команда љубав је слободан.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво