На Фесту представљен документарац Емира Кустурице

На 47. Фесту наш прослављени редитељ Емир Кустурица, представио је документарни филм „Пепе: један узвишени живот“, посвећен бившем уругвајском председнику Хозеу Пепеу Мухики.

Емир Кустурица је снимио последњи дан председничког мандата омиљеног светског политичара нашег доба Пепеа Мухике – „најсиромашнијег председника на свету“.

„Сад присуствујемо понављању 70-их година у Латинској Америци и мислим да је тај филм више инструктиван управо за младе људе данас. Неко ко завири мало у историју видеће до које мере је та биографија невиђена. Отимати паре из банака за свој покрет, богате људе киднаповати, а онда после тога постати умеренији него било ко од данашњих политичара“, наглашава наш прослављени редитељ.

Кустурица истиче да није било једоставно упаковати у филм причу о револуционару који је помиро младе и старе, село и град, капитализам и социјализам. На крају, порука је ипак јасна.

„Због тога што је то заправо више једна метафора животна, него што је обичан живот. То је све оно што су Жан Жак Русо, Сен Симон, замишљали како људско друштво може да се уреди и како у једној земљи може да буде три милиона људи и десет милиона крава“, закључује редитељ.

Емир Кустурица каже да је за узвишени живот неопходна борба за идеале, скромност и мудрост, а да је Пепе Мухика доказао да је „другачији свет могућ“.

Број коментара 1

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
10° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво