„Зелена књига“ најбољи филм, Куарону три Оскара

Оскар за најбољи филм ове године припао је остварењу „Зелена књига“. Вече за памћење за мексичког редитеља Алфонса Куарона, који је кући однео три позлаћене статуете за „Рому“. „Боемској рапсодији“ четири престижне филмске награде – Рамију Малеку за главну улогу, преостале у „мање важним“ категоријама: за монтажу и две за звук. Оливији Колман Оскара за главну ролу донела „Миљеница“.

„Зелена књига“ најбољи филм, Куарону три Оскара „Зелена књига“ најбољи филм, Куарону три Оскара

05.20 – Зелена књига најбољи филм, одлука је Америчке академије за филм. „Направили смо овај филм са љубављу, нежношћу и поштовањем. Читава прича овог филма је о љубави“, истакли су продуценти Џим Берк, Чарлс Веслер, Брајан Кари, Питер Ферели и Ник Ваљелонга.

05.10 – Оскар за режију и трећи по реду вечерас за Алфонса Куарона и његов филм Рома! Ко боље да му уручи ово престижно признање него његов земљак и колега Гиљермо дел Торо.

05.00 – Најбоља главна глумица је Оливија Колман за своју улогу у Миљеници! „Надам се да моја деца на ТВ-у ово гледају, пошто се ово неће десити поново“, кроз сузе се нашалила Енглескиња. 

04.45 – Прошлогодишњи оскаровци за споредне улоге Елисон Џени и Гари Олдман прочитали су име најбољег глумца – Рами Малек за улогу Фредија Меркјурија у Боемској рапсодији. „Можда нисам био очигледан избор, али изгледа да није испало толико лоше“, рекао је Малек држећи Оскара у руци.

04.30 – Својој позамашној колекцији награда међу којима су Гремији, Златни глобус и Бафте, Лејди Гага је додала и Оскара за најбољу песму у филму Звезда је рођена. „Није ствар у побеђивању, већ да не одустанете. Није важно колико пута паднете, већ колико пута устанете“, истакла је Гага. Још једна статуета за Црног пантера – Лудвиг Горансон компоновао је најбољу музику.

04.20 – Остварење Зелена књига овог пута има најбољи оригинални сценарио, за који су одговорни Ник Ваљелонга, Брајан Кари и Питер Фарели. Оскар за најбољи адаптирани сценарио припао је Чарлију Вахтелу, Дејвиду Рабиновицу, Кевину Вилмоту и Спајку Лију за филм Црни клановац. Гај Натив и Џејми Реј Њуман освојили су Оскара за најбољи краткометражни филм – Кожа.

04.00 – Овације су се проломиле театром „Долби“ када су Лејди Гага и Бредли Купер извели баладу Shallow из остварења Звезда је рођена. За најбоље визуелне ефекте позлаћене статуете су добили Пол Ламберт, Ијан Хантер, Тристан Мајлс и Џеј Ди Швалм у остварењу Први човек на Месецу.

03.45 – Спајдермен: Нови свет најбољи је дугометражни анимирани филм, док је Оскар за најбоље кратко анимирано остварење отишао у руке Доме Ши и Беки Нејман Коб за Бао. Рајка Зетабчи и Мелиса Бертон подигле су статуете за најбољи кратки документарац – Period. End of Sentence.

03.25 – Први Оскар за Зелену књигу подигао је Махаршала Али за споредног глумца. Боемска рапсодија је на свој конто додала још једног Оскара – добитник је Џон Отман за монтажу филма. 

03.10 – Куарон ће морати да прошири витрину за награде. Мексички редитељ за Рому подигао још једног Оскара и то за најбољи страни филм.

03.00 – Два Оскара за Боемску рапсодију. Уз звуке истоимене култне песме по своје статуете за најбољу монтажу звука на бину су се попели Џон Вархерст и Нина Хартстоун, као и Пол Мези, Тим Каваџин и Џон Касали за микс звука.

02.45 – За најбољу сценографију ове године су се побринули Хана Бичлер и Џеј Харт у остварењу Црни Пантер. Трећи Оскар у богатој каријери редитеља Алфонса Куарона, али овај пут за најбољу фотографију у његовом остварењу Рома.

02.30 – Није било лако претворити Кристијана Бејла у америчког потпредседника Дика Чејнија. Баш због тога су Грег Кенон, Кејт Биско и Патрисија Дехејни добили Оскара за шминку и фризуре у остварењу Човек из сенке. Са наградом за најбољи костим кући иде Рут Картер за свој рад на филму Црни Пантер.

02.20 – Руку под руку, британска дама Хелен Мирен и „хавајски бог“ Џејсон Момоа уручили статуету за најбољи документарац творцима филма Free Solo.

02.10 – Први Оскар вечери иде у руке Реџини Кинг за споредну женску улогу у остварењу Шапат улице (If Beale Street Could Talk).

02.00 – Фуриозни почетак доделе Оскара уз риф We Will Rock You британске групе „Квин“ и Адама Ламберта за микрофоном. „Добродошли на доделу Оскара!“

00.30 – Званице већ пристижу! Звезде у гламурозним тоалетама ходају црвеним тепихом до театра „Долби“.

После неколико месеци спекулација, интрига и скандала, велико вече за седму уметност протекло је у савршеном реду, добром расположењу и забави. Зелена књига овенчала се признањем за најбољи филм, а и мексички редитељ Алфонсо Куарон има најмање три разлога за осмех.

Тачно толико Оскара је освојио вечерас – за фотографију, страни филм и редитеља. Упркос великом броју номинација (10), Миљеница је од „важнијих“ категорија освојила само статуету за најбољу глумицу (Оливија Колман).

Рами Малек оправдао је улогу фаворита за своју ролу у Боемској рапсодији.

После освојеног Златног глобуса и Бафте, Лејди Гага освојила је и Оскара за нумеру Shallow у филму Звезда је рођена.

Број коментара 2

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

петак, 19. април 2024.
12° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво