Отворен 47. Фест

У Центру Сава глумац Чино Дарин, протагониста аргентинско-шпанског филма „Црни анђео“, свечано је отворио 47. Фест. Овогодишња филмска смотра отпочела је пројекцијом вишеструко награђиваног филма „Миљеница“ Јоргоса Лантимоса.

У наредних десет дана Београд ће бити светска престоница филма. Премијерно ће бити приказано 125 филмова у 13 дворана у граду, са укупно око 500 пројекција.

На програму су филмови различитих жанрова, тема, како у такмичарском, тако и у ревијалном делу. Велико интересовање публике доказује више од 50 хиљада продатих улазница.

Пажњу публике привлачи и наш награђени филм у Берлину Шавови, али и холивудска остварења Жена, Хладни рат, Зелена књига и многи други.

Фест од 2015. има такмичарски карактер. Југослав Пантелић, селектор и уметнички директор, у изјави за Дневник наглашава да су пропозиције исте као и када је уведен такмичарски програм.

Филмови ће се такмичити у две селекције, главној и у програму српски филм, у коју ће ове године бити укључене и мањинске српске копродукције.

Пантелић истиче да је овогодишња селекција српског филма веома јака, готово еквивалентна главном такмичарском програму, у коме се појављују значајна редитељска имена, попут Оливијеа Сајаса, Гијома Никлуа или Рејф Фајнса.

Жири у Програму српски филм предводи изузетан познавалац источно-европског и српског филма, професор са пекиншке филмске академије, Ванг Јао, а жири Међународног главног програма предводи вероватно највећа регионална филмска звезда, Горан Богдан, подсећа Пантелић, додајући да је пред њима невероватно тежак посао јер је конкуренција изузетно јака.

Публици ће бити значајан и податак да актери већине филмова који се такмиче за награду „Београдски победник“, али и у осталим категоријама, као што су најбоља режија, сценарио, главна женска и мушка улога и најбољи деби, долазе у Београд, истиче Пантелић.

Публика у Центру „Сава“ биће у прилици да види звезде из филма Бела врана, Анђео и многих других, најављује селектор и уметнички директор Феста.

Слоган који прати Фест је „Без заштите“, зато су сви гледаоци позвани да гледају филмове без ограничења.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

уторак, 23. април 2024.
15° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво