Иван Карл о Фесту: Глас публике је мера фестивала

У Београду почиње 47. Међународни филмски фестивал – Фест. У 13 сала биће приказано 125 филмова а церемонија свечаног отварања биће у Центру „Сава“ уз пројекцију филма „Миљеница“ Јоргоса Лантимоса. За овогодишњи Фест продато је више од 50.000 улазница. На фестивалу, већ традиционално, и Рејф Фајнс.

О фестивалу, на коме ће бити више од 100 премијера, за РТС је говорио председник Одбора Феста Иван Карл.

Ако се културним времепловом вратимо и подсетимо се првог Феста, 1971. године, који наслови испуњавају обећање да ће 47. Фест бити на нивоу златних Фестових година?

– Питање је шта су златне Фестове године, свако има златне Фестове године, свако ко је одрастао уз Фест и формирао неки свој укус, за њега су те године златне. То је доста тешко дефинисати. Увек је мера фестивала, нарочито фестивала који има ту једну популистичку црту као што је Фест, без обзира на то што је постао и такмичарски, оно за шта се прво распродају карте. То вам је глас публике, то је укус публике, тако да они филмови који напуне Центар „Сава“ и Комбанк дворану, а већ се назире који ће то од наслова бити, то су филмови који ће обележити фестивал.

Шта овогодишњи Фест поручује слоганом „Без заштите“? 

– Игра се речима и одаје почаст Душану Макавејеву. Фест се одужио једном од највећих редитеља са ових простора тиме што је Невиност без заштите, један од његових филмова, уткан и у плакат фестивала. Само смо скратили назив и то је игра речи која може да буде и двосмислена и тросмислена. Али у томе је цака, да се о томе прича.

Филмови са Феста сваке године нам дају слику и уметности и друштва. Који су феномени посебно осликани?

– Редитељи се труде, а и драматурзи са њима, да се баве неким друштвеним појавама и увек имате друштвено ангжоване филмове, односно филмове који скрећу пажњу на нека дешавања на својим територијама у својим матичним земљама или шире. Не бих се ја превише бавио тиме шта је у фокусу. Публика то треба да открије. Има доста жена-редитеља на овом Фесту и то је, рецимо, јако добро.

Ко ће бити гости Феста?

– Дефиловаће екипе готово свих филмова који су у конкуренцији за награде. Биће и неколико звучних имена, као што је Рејф Фајнс, који ће бити са екипом свог филма „Бела врана“, а и као пријатељ наше кинематографије.

Које филмове публика не би смела да пропусти, од Лантимосове Миљенице до Хладног рата Павликовског?

– Имате неке назнаке попут награде БАФТА и награде Оскар, других награда на великим фестивалима, жанровске преференце и ауторске. Центар „Сава“ је гала програм, ту ће бити филмови тог типа, а Комбанк дворана је место за такмичарски програм. У Дому омладине ће бити, ја сам га назвао премијум Фест, филмови који би могли да буду и у такмичарском и у гала програму. Друге дворане носе филмове малих кинематографија, непознатих аутора. На крају је онај ко гледа програм и ко бира филмове главни судија. Оно што је добро је да има више од 120 филмова, тако да, ако нешто желите да погледате, шансе да пропустите су јако мале.

Број коментара 0

Пошаљи коментар

Упутство

Коментари који садрже вређање, непристојан говор, непроверене оптужбе, расну и националну мржњу као и нетолеранцију било какве врсте неће бити објављени. Говор мржње је забрањен на овом порталу. Коментари се морају односити на тему чланка. Предност ће имати коментари граматички и правописно исправно написани. Коментаре писане великим словима нећемо објављивати. Задржавамо право избора и краћења коментара који ће бити објављени. Коментаре који се односе на уређивачку политику можете послати на адресу webdesk@rts.rs. Поља обележена звездицом обавезно попуните.

четвртак, 25. април 2024.
7° C

Коментари

Istina
Зашто морамо да славимо Осми март
Re: Ministarka zdravlja????
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Мајка
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
Rad s ljudima
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво
'Ako smo pali, bili smo padu skloni.'
Акушерско насиље – чије је ћутање неопростиво